Gemeente Zandvoort


Raad beslist over eerder beschikbaar stellen krediet AWZI-installatie

(28 juni 2007)

Op dinsdag 3 juli vergadert de gemeenteraad. Een van de voorstellen waarover de raad zich uitspreekt is het beschikbaar stellen van geld voor de bouw van een nieuw gemaal bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie Zandvoort. Er is urgentie: de aanbesteding kan niet worden gedaan zonder dat het krediet nu beschikbaar is. De gemeente had het krediet voor 2008 gereserveerd.

Bereid
Gegeven de recente commisiebehandeling lijkt de raad bereid de gevraagde 828.000 euro nu voor dit werk beschikbaar te stellen en de aanbesteding te starten. Na het raadsbesluit volgt de aanbesteding en het vormen van een projectorganisatie. De gemeente zal daarin nauw samenwerken met het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Belangrijk
Het werk is erg belangrijk voor Zandvoort. De nieuwe installatie speelt een sleutelrol in de Zandvoortse riolerings- en afwateringsproblematiek. Al jaren vraagt de Zandvoortse gemeenteraad aan de inwoners veel belastinggeld voor het verbeteren van de ondergrondse infrastructuur. Het gaat om de wereld vol buffervijvers, een afvalwatertransportgemaal, rioleringstelsels en de bekende persleiding Zandvoort - Haarlem. Tezamen een voor Zandvoort vitaal systeem om riool- en hemelwater af te voeren. Een aspect maakt het werk erg bijzonder. De aannemer zal de aansluiting van de riolering op het nieuwe gemaal in grondwater uitvoeren. Het is daarbij niet toegestaan om het grondwater weg te pompen, vanwege milieu-effecten. Dit werkt kostenverhogend - de aannemer moet speciale voorzieningen treffen.

Afvoeroplossing
In de commissie ging OPZ-er Cohen in op de inhoudelijke kanten van het waterbeheer; hij wees er op dat het plan uit 2001 mogelijk verouderd is en dat er nieuwe inzichten kunnen zijn. Hij vraagt zich af of er niet te snel gehandeld wordt en er door deze werkzaamheden mogelijk betere oplossingen uitgesloten worden. Het college is het hier niet mee eens. Destijds is deze discussie ook gevoerd.

De keuze voor deze afvoeroplossing is op basis van uitgebreide studies naar diverse afvoermogelijkheden gedaan. Hierbij zijn de belangen van alle belanghebbenden afgewogen. Daarbij geldt dat deze oplossing verdere verbeteringen van het stelsel zeker niet uitsluit. In het volgende Gemeentelijk Rioleringsplan worden deze mogelijkheden verder uitgewerkt.