Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amersfoort in C - Museum Flehite

Amersfoort, juni 2007

Topstuk van Matthias Withoos als laatste weg uit Museum Flehite

Op dinsdag 3 juli wordt onder zeer speciale condities het monumentale schilderij Gezicht op Amersfoort (ca. 4x2,5 meter) van Matthias Withoos uit Museum Flehite gehaald. De spectaculaire operatie, waarbij kozijnen van het museum moeten worden uitgebroken, is het sluitstuk van de grote schoonmaak van de historische en culturele collectie na de vondst van asbestdeeltjes in Museum Flehite dit voorjaar.

De afgelopen weken hebben vier medewerkers van Museum Flehite de gehele collectie schoongeblazen en veilig gesteld. De collectie wordt zolang Museum Flehite dicht blijft, opgeslagen in een depot in de provincie Groningen. Alleen het grote Gezicht op Amersfoort van Withoos (circa 4 x 2,5 m) gaat naar CODA Museum in Apeldoorn. Daar wordt het op zaal gerestaureerd en tentoongesteld. Om het werk van Withoos te kunnen transporteren, moeten kozijnen worden uitgebroken en zal het doek met een kraan over de gracht worden gehesen. Wanneer ook dit doek verhuisd is, kan begonnen worden met asbestverwijdering en renovatie van de gebouwen van Museum Flehite.

De Amersfoortse Matthias Withoos (1627-1703) is bij velen bekend als de schilder van het levensgrote stadsgezicht, dat hij in 1671 maakte. Vorig jaar stond het werk centraal in een Withoos-tentoonstelling in Museum Flehite. Prof. dr Henk van Os, oud-directeur van het Rijksmuseum, opende de tentoonstelling en typeerde het topstuk uit de collectie als de 'Nachtwacht van Amersfoort'. Withoos leerde het vak in het atelier van Jacob van Campen, de kunstschilder en bouwmeester op Huis Randenbroek. Na zijn opleiding ging hij in 1650 naar Rome, zoals zo vele kunstenaars in die tijd. Hij gaf zichzelf daar de Italiaanse naam Calzetta Bianca, wat zoiets als ''wit broekje'' betekent. Hij maakte daar waarschijnlijk veel schetsen, onder andere van de Sint Pieter, die hij later in zijn schilderijen verwerkte.

CODA Museum

Van april tot en met september 2008 is Gezicht op Amersfoort te zien in CODA Museum. Daar zijn de 45 mooiste landschapsschilderijen ooit geschilderd, te zien in een tentoonstelling die deel uitmaakt van de Tuin- en Landschapstriƫnnale Apeldoorn. In de zomer van 2008 wordt dit evenement voor het eerst gehouden. Prof. dr Henk van Os is de gastcurator voor de tentoonstelling in CODA Museum, bijgestaan door een wetenschappelijke adviesraad. Het werk van Withoos wordt in deze tentoonstelling tot icoon van het Nederlandse landschap gemaakt. Daarnaast is onder meer werk te zien van de 17e eeuwse landschapsschilders Ruisdael en Van Goyen.

Restauratie

Bij de heropening van Museum Flehite in 2008, is het werk van Withoos weer terug in Amersfoort. Het heeft dan een grondige restauratie ondergaan waardoor het weer glanst en vibreert. Voorafgaand aan de tentoonstelling wordt het Gezicht op Amersfoort in CODA Museum gerestaureerd. In samenwerking met CODA Museum, Instituut Collectie Nederland en restaurator Ep de Ruiter van Museum Flehite vindt het restauratieproject plaats van december 2007 tot voorjaar 2008. Doordat de restauratie op zaal plaatsvindt, kunnen Amersfoorters - en de rest van de wereld - de restauratie van 'hun' Withoos volgen.

//////////////// EINDE BERICHT ////////////////