jongeren adviseren Minister van Milieu

29.06.2007 / 14:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Save the children

Save the children

PERSBERICHT

Den Haag, juni 2007

Jongeren adviseren Minister van Milieu

Tsunami's, vulkaanuitbarstingen en watervallen aan woorden over klimaatverandering. Gruwelijke toekomstscenario's zetten de mensen op scherp en het water tot aan de lippen.

Op 3 juli 2007 zullen jongeren hun aanbevelingen over klimaatbeheersing aanbieden aan de Minister van Milieu, Jacqueline Cramer. Tijdens een picknick met de Minister zullen jongeren aandacht vragen voor de maatregelen die zij voorstaan en deze nader toelichten. De aanbevelingen zijn opgesteld op de Klimaattop voor jongeren die Save the Children afgelopen november organiseerde en zijn gericht op verbetering van de klimaatproblemen, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden.

Zo zouden jongeren graag zien dat maatregelen tegen grootverbruikers worden genomen, dat het openbaar vervoer tijdens de spits gratis wordt en dat in ontwikkelingslanden meer kennis over klimaat en klimaatverandering beschikbaar komt.

In november werden de aanbevelingen overhandigd aan toenmalig Minister van Ontwikkelingssamenwerking van Ardenne. Toenmalig staatssecretaris voor Milieu van Geel bedankte de jongeren voor hun inzet en raadde ze aan de nieuwe bewindspersoon aan te zetten tot uitvoering ervan. Op de uitnodiging van de jongeren om van hun aanbevelingen kennis te nemen, gaat Minister Cramer nu in.

De aanbevelingen werden opgesteld naar aanleiding van een educatief programma op vijftien scholen in Nederland, Guatemala en Burkina Faso, waarbij de leerlingen onderzoek deden naar consequenties van klimaatverandering in hun respectieve landen. In debat met elkaar kwamen ze uiteindelijk tot tien aanbevelingen om klimaatverandering tegen te gaan, die te vinden zijn op www.savethechildren.nl/jongeren.

Save the Children, 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie, werkt wereldwijd aan het verbeteren van de levensomstandigheden van kinderen en jongeren. Save the Children maakt zich onder andere hard voor het recht op participatie van jongeren bij zaken die hen direct of indirect aangaan. De verandering van het klimaat is één van de zaken waarover jongeren zich, terecht, zorgen maken.

Deze activiteit maakt deel uit van de nationale klimaatcampagne 'HIER' en wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.