Gemeente Epe


Introductie publieksgids tijdens werkbezoek gemeenteraad van Epe

Het restauratieproject Cannenburch Compleet van Geldersch Landschap en Geldersche kastelen (GLGK) is in volle voorbereiding. De raad van de gemeente Epe brengt daarom op 3 juli aanstaande een werkbezoek aan het kasteel in Vaassen. Daarnaast zal wethouder J.N. van Nuijs zal bij deze gelegenheid officieel de nieuwe publieksgids, Cannenburch kasteel en park, aan het VSBfonds overhandigen. Het fonds ondersteunt het project met 1,3 miljoen euro.

Kwaliteitsverbetering

Cannenburch Compleet is een omvangrijk project, waarmee GLGK een grote kwaliteitsverbetering voor het complex Cannenburch willen bereiken, kort gezegd een nieuw leven voor zowel de parkaanleg, de beken, vijvers en grachten als de gebouwen. GLGK spreekt graag van 'het cultuurhistorisch ensemble'. Al tijdens de restauratie van het kasteel in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn herstelplannen voor het park gemaakt en is de beschoeiing van één vijver vernieuwd. Maar er was in die tijd geen geld om alle overige problemen het hoofd te bieden. Problemen zoals houtopstanden die door ouderdom, boomsterfte en najaarsstormen ernstig in kwaliteit achteruit waren gegaan. Of de slechte kwaliteit van de waterpartijen, onder meer defecte vijverranden, dichtgeslibde vijvers en waterlopen. En wat te denken van verontreinigingen in en langs de beken. Hoogste tijd om hier dus wat aan te gaan doen.

Kosten en planning
De totale restauratie is geraamd op 5,7 miljoen euro. Dekking wordt verkregen uit fondsen, (Europese) subsidies, bijdragen en eigen middelen. Het VSBfonds heeft in april jongstleden een forse bijdrage van 1,3 miljoen euro aan het project toegekend. Eind dit jaar zal de eerste fase beginnen van het project waarbij de waterparijen en hun directe omgeving aangepakt worden. In de tweede fase (2008-2009) komen het park en de publieksvoorzieningen aan de beurt. De laatste fase loopt van 2009 tot 2010. Dan worden met name de bouwkundige herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Daarbij zal het linker bouwhuis na oplevering ingericht worden als erfgoedcentrum. De ideale positie van Cannenbuch vanuit recreatief-toeristisch perspectief wordt daarmee verstekt.