Minister Koenders spreekt met Ban Ki Moon en Karzai.

Namens Nederland neemt Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) op 3 juli a.s. deel aan een internationale conferentie in Rome, met als onderwerp het herstel van de 'Rule of Law' in Afghanistan. Deze conferentie wordt georganiseerd door Italië, in samenwerking met Afghanistan en de VN.

Een goed functionerende rechtstaat, in al zijn geledingen, is een absolute voorwaarde voor het slagen van de wederopbouw van Afghanistan.

De conferentie zal zich daarom buigen over de vraag hoe en welke mate het herstel van de rechtstaat in Afghanistan, en dan vooral de juridische sector, verder ondersteund kan worden. Uitgangspunt daarbij is het door de Afghaanse overheid te presenteren 'Nationaal Prioriteiten Programma'.

De conferentie zal tevens gebruikt worden om in samenspraak met de aanwezige Afghaanse autoriteiten, te komen tot een intensivering van de onderlinge samenwerking bij het herstel van de rechtstaat. Daarvoor is nodig een betere donorcoördinatie en het committeren van de noodzakelijke financiële middelen. Indien aan deze voorwaarden wordt voldaan, overweegt ook Nederland om bij te dragen aan het op te zetten speciale 'Trust Fund' voor de juridische sector.

Naast Minister Koenders en vertegenwoordigers van andere donorlanden, zullen deel nemen namens de organisatoren de Secretaris-Generaal van de VN, Ban Ki Moon, de Italiaanse vice-premier D'Alema, verschillende Afghaanse ministers en President Karzai. Minister Koenders zal bilaterale gesprekken hebben met de Secretaris-Generaal van de VN o.a. over het thema 'One VN', de ontwikkelingen in Afghanistan en Sudan (wederopbouw/veiligheid Darfur), en met President van Afghanistan over de situatie in zijn land.

Noot voor redacties (