EO Nr. 151

Hilversum, 2 juli 2007

ONTSLAG MINISTER JORIS VOORHOEVE NA HERCULESRAMP GEWEIGERD

'Waar was u toen?' (EO) dinsdag 3 juli direct na Nova, 22:40 uur op Nederland 2

De nieuwe serie van 'Waar was u toen?' (EO) begint dit seizoen met de tragische Herculesramp van 1996. Ex-minister Joris Voorhoeve - hoofdgast in het programma - zegt naar aanleiding van de ramp zijn ontslag te hebben ingediend: "Ik heb inderdaad toen bij de vice-premier [Dijkstal] en later bij de minister-president [Kok] mijn ontslag ingediend. En dat is niet geaccepteerd omdat er twee redenen tegenover werden ingebracht." Verder wil Voorhoeve ingaan op de uitnodiging van nabestaanden en overlevenden om met hen in gesprek te gaan. Dinsdag 3 juli is deze aflevering van 'Waar was u toen?' te zien op Nederland 2, direct na Nova om 22:40 uur.

Ramp Op 15 juli 1996 stortte een Hercules transportvliegtuig met 41 inzittenden neer op het militaire vliegveld Welschap bij Eindhoven. 34 inzittenden kwamen daarbij om het leven en alle overlevenden raakten zwaar gewond. Naast de vier bemanningsleden, waren de passagiers allen leden van het Fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht dat op de terugreis was van een optreden in het Italiaanse Villafranca.

Ontslag geweigerd Als verantwoordelijke minister wilde Joris Voorhoeve toentertijd aftreden, maar hij zegt in "Waar was u toen?" om twee redenen zijn ontslag niet te hebben gekregen: 1. "Als je dat doet dan betekent dat een precedent, waardoor in de toekomst bij een groot verkeersongeluk de minister van Verkeer en Waterstaat zou moeten aftreden." 2. "Een jaar daarvoor was de afgrijslijke Srebrenica ramp geweest en daar werd gezegd als je nu aftreedt wegens de Herculesramp dan zal iedereen zeggen: ja, dat doet hij niet wegens de Herculesramp dat doet hij omdat die af wil treden wegens de Srebrenica ramp."

Gesprek Verder zegt Voorhoeve dat hij bereid is om een gesprek aan te gaan met de nabestaanden en overlevenden. Mevrouw Gretta Oomen doet daartoe in "Waar was u toen?" een oproep omdat betrokkenen zich in de steek gelaten voelen door de minister. "Ik zal graag met haar praten en met andere nabestaanden en overlevenden." Oomen heeft bij de ramp een zoon en een achterneef verloren. Een achternicht van haar heeft de ramp overleefd maar is zwaar gewond.


Noot voor redactie,

Evangelische Omroep