Gemeente Hardenberg

Nieuwe vergaderstructuur voor gemeenteraad

De gemeenteraad van Hardenberg past zijn vergaderstructuur aan. De raad krijgt op deze manier meer ruimte voor zijn volksvertegenwoordigende rol en de besluitvorming wordt versneld. Dit staat in een voorstel waar de raad op dinsdag 3 juli een besluit over neemt.

Op 15 mei 2007 heeft de raad het huidige vergaderstelsel geëvalueerd. Op basis van de ervaringen in de nieuwe raadsperiode is een aantal conclusies getrokken. Deze conclusies zijn verwerkt in het voorstel voor een aantal aanpassingen in de vergaderstructuur.

Wanneer de raad instemt met het voorstel worden de veranderingen doorgevoerd per 14 augustus 2007. De raad vergadert dan om de week op dinsdagavond. Van 19.00 tot 20.30 uur wordt de oriënterende ronde gehouden. Tijdens dit deel van de vergadering ligt het accent op informeren en meningsvorming. Er is ruimte voor presentaties en insprekers. Nieuw is dat de fracties in deze ronde ook met elkaar en met het college in debat kunnen gaan.

Tussen 20.45 en 22.30 uur staat de raadsvergadering op de agenda. Deze vergadering bestaat uit een gedeelte waarin het politieke debat wordt gevoerd of de fractie de gelegenheid heeft om een uitgebreide stemverklaring te geven. Aansluitend aan het debat wordt een besluit genomen. In het tweede deel van de vergadering worden de besluiten afgetikt, de zogenaamde hamerstukken.
Doordat er om de week een raadsvergadering wordt gehouden, is de besluitvorming versneld. De raad heeft meer vrije avonden gekregen. De raadsleden kunnen deze avonden gebruiken om per fractie de volksvertegenwoordigende rol in te vullen. Daarnaast wil de raad de volksvertegenwoordigende rol ook gezamenlijk oppakken. Dit doet de raad door bij grotere beleidsthemas meer ruimte te nemen om in gesprek te gaan met inwoners, bedrijven of maatschappelijke organisaties.

De agendacommissie, bestaande uit de voorzitters en plaatsvervangend voorzitters van de oriënterende rondes, wordt verantwoordelijk voor de procesregie en de processtrategie. Dit betekent dat de agendacommissie bekijkt welke behandelwijze goed past bij een onderwerp. Zo kan ervoor worden gekozen een onderwerp uitgebreid op te pakken, of om een voorstel direct als hamerstuk te agenderen.