Certificaat voor negen BredeSchoolcoördinatoren

dinsdag 03 juli 2007

Negen (toekomstige) Arnhemse BredeSchoolcoördinatoren uit de welzijnssector hebben een certificaat gekregen voor het succelvol afronden van de uit negen modules bestaande training Bekwaam over de volle breedte. NJi en NIMO verzorgen ook trainingen op maat voor (toekomstige) coördinatoren die werkzaam zijn vanuit het onderwijs of een andere achtergrond.

Luciënne van den Brand, directeur van Stichting Rijnstad nam het initiatief tot deze training voor (toekomstige) BredeSchoolcoördinatoren. De gemeente Arnhem had Rijnstad gevraagd professionals uit het welzijnswerk op te leiden voor de functie BredeSchoolcoördinator voor bestaande en nieuwe locaties. De kosten zijn betaald door de gemeente Arnhem.

Twee van de deelnemers aan de training, Gea Mulder (Presikhaaf West) en Nel van Ruijven (De Malburght) zijn al in functie: Voor ons was het een eye-opener om door de training weer op scherp gezet te worden. De overige zeven deelnemers volgden de training om zich toe te rusten met kennis en vaardigheden die bij de functie van BredeSchoolcoördinator horen. Inmiddels is ook Astrid Ariës aangenomen als BredeSchoolcoördinator op de Symfonie.

De training helpt BredeSchoolcoördinatoren uit onderwijs, welzijn of aangehaakt bij een gemeente, bij het uitvoeren van hun taak als programmacoördinator, strateeg, netwerker en spin in het web van een BredeSchoolsamenwerkingsverband (al dan niet onder één dak). Een greep uit de onderwerpen die tijdens de training aan de orde komen: kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het managen van een BredeSchoolprogramma, mondeling en schriftelijk communiceren met de BredeSchoolpartners, evalueren, vergaderen en onderhandelen, netwerken en omgaan met conflicten en weerstanden. Ook de rol en positie ten opzichte van de stedelijke aansturing zijn aan de orde geweest.

Eén van de onderdelen van de training was leren van een ervaren BredeSchoolcoördinator uit een andere stad. Ingeborg Askes (locatiecoördinator Brede Buurtschool) en Jeannette Lodeweges (Projectmanager Brede Buurtscholen) uit Almelo deelden ervaring en kennis met de deelnemers. Hanneke Fiesler: Het gesprek was erg open en daardoor ook inspirerend en heeft me een beeld en idee gegeven hoe de organisatie en structuur van een BredeSchool er uitziet en ook hoe ik naar de taken, rol en positie van een BredeSchoolcoördinator kan kijken. Door dit gesprek is de gecompliceerdheid en de zware verantwoordelijkheid die de functie leek te hebben in een perspectief geplaatst.

De training 'Bekwaam over de volle breedte' is ontwikkeld en uitgevoerd door Pieter Paul Bakker van het Nederlands Jeugdinstituut/ NJi en Caroline Kuijper van NIMO-Project Management Instituut.

Zie voor meer informatie de pagina Studies/Opleidingen.