Ingezonden persbericht


Openbare Bibliotheek Amsterdam kiest convergente IP-oplossing van Alcatel-Lucent voor hoogwaardig spraak- en datanetwerk

Rijswijk, Hilversum, 3 juli 2007 - De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft IP-technologie van Alcatel-Lucent geselecteerd als basis voor een omvangrijk communicatieproject. Met dit project verbindt de bibliotheek 28 vestigingen in de stad en nog eens 43 locaties in de regio. Door de inzet van de convergente oplossingen van Alcatel-Lucent kan de bibliotheek profiteren van de voordelen van een volledig IP-netwerk, waarmee de organisatie de dienstverlening aan haar leden beter kan ondersteunen.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam werkt op dit moment aan de bouw van de grootste openbare bibliotheek van Nederland. Het nieuwe hoofdgebouw wordt op 7 juli geopend en biedt 28.500 vierkante meter vloeroppervlak. Dat is tweemaal zoveel als in de huidige locatie. De bibliotheek verwacht gemiddeld 7.000 bezoekers per dag. Op de hoofdvestiging werken circa 300 mensen. De nieuwe, op IP gebaseerde oplossing biedt de IT-afdeling een gemeenschappelijk en makkelijk te beheren, geïntegreerd netwerk met één gemeenschappelijk nummerplan voor alle locaties. De nieuwe oplossing stelt medewerkers in staat om bezoekers efficiënter te helpen dankzij betere communicatie met collega's, ongeacht hun locatie.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam koos om twee redenen voor Alcatel-Lucent en zijn partners KPN en Alcadis. De eerste was de kracht van de leverancier-partnerrelaties en de kwaliteit van de service van de drie bedrijven. De tweede was de in de markt erkende waarde van de convergente spraak- en dataoplossing van Alcatel-Lucent. De op IP gebaseerde oplossing vereenvoudigt de dagelijkse bedrijfsprocessen bij de bibliotheek en helpt bij het stroomlijnen van de beschikbaarheid en verwerking van boeken binnen het bibliotheeksysteem.

Alcatel-Lucent is eindverantwoordelijkheid voor het totale projectmanagement, inclusief installatie, het aansturen van onderaannemers en onderhoud. Daarnaast levert Alcatel-Lucent een OmniSwitch 9700, OmniSwitch 6850-systemen en een OmniSwitch 4324 Wireless met 400 Access Points voor draadloze verbindingen. KPN zal de spraakapparatuur leveren en implementeren, Alcadis de LAN- en WLAN-producten.

Door te kiezen voor een IP-netwerk, kan de Openbare Bibliotheek Amsterdam kostenbesparingen stimuleren en de productiviteit van medewerkers alsmede de klantenservice verhogen. De oplossing voorziet in kostenbesparingen op netwerkbeheer en biedt tevens een basis voor toekomstige ontwikkelingen. Medewerkers maken gebruik van smartphones, waardoor ze in elk van de 28 stedelijke locaties kunnen werken met behoud van hun eigen nummer. Daarnaast biedt het netwerk de mogelijkheid om in de toekomst narrow-casting en RFID te ondersteunen. Bezoekers hebben tevens de beschikking over draadloze internettoegang.

"We wilden de dienstverlening aan onze klanten flink verbeteren en uitbreiden", zegt Hans van Velzen, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. "Om dat te kunnen doen, hebben we het beste van het beste nodig op het gebied van communicatieapparatuur om snel, efficiënt en effectief te werken. Alcatel-Lucent en zijn partners KPN en Alcadis zijn erin geslaagd om onze eisen te vertalen in een uitstekende oplossing."

"Op dit moment zoeken alle organisaties naar manieren om hun enorme aanbod van informatie te ontsluiten. Dat geldt vooral voor bibliotheken en instellingen voor hoger onderwijs", zegt Gerry de Graaf, Enterprise & Business Partners Director bij Alcatel-Lucent in Nederland. "Wij zijn erg blij dat de Openbare Bibliotheek Amsterdam onze oplossingen heeft gekozen als basis voor de transformatie van zijn convergente netwerk."

# # #

Over Alcatel-Lucent
Alcatel-Lucent levert oplossingen die serviceproviders, ondernemingen en overheden wereldwijd in staat stellen om spraak-, data- en videocommunicatiediensten aan eindgebruikers aan te bieden. Als een leider op het vlak van vaste, mobiele en geconvergeerde breedbandnetwerken, IP-technologieën, applicaties en services biedt Alcatel-Lucent end-to-end oplossingen die fascinerende communicatiediensten voor de mensen thuis, op het werk en onderweg mogelijk maken. Met activiteiten in meer dan 130 landen is Alcatel-Lucent een lokale partner met een wereldwijd bereik. Het bedrijf heeft het meest ervaren wereldwijde servicesteam in de sector en een van de grootste research-, technologie- en innovatieorganisaties in de telecomsector. Alcatel-Lucent realiseerde in 2006 een gecombineerde pro-formaomzet van 18,3 miljard euro en het hoofdkantoor bevindt zich in Parijs. Voor meer informatie zie www.alcatel-lucent.com.