Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Schoklandakkoord voor beter beroepsonderwijs in Derde Wereld

De kenniscentra gaan samen met organisaties als NOVIB en het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking projecten opzetten om het beroepsonderwijs in de Derde Wereld te versterken. Dat is 30 juni jl. vastgelegd in het Akkoord van Schokland.

De samenwerking tussen onderwijs- en ontwikkelingsorganisaties is iets totaal nieuws, maar brede samenwerking staat dan ook centraal in het Akkoord van Schokland. Het kabinet wil zoveel mogelijk organisaties en mensen mobiliseren om de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties binnen bereik te helpen brengen.

Die doelstellingen bevatten acht concrete afspraken om de armoede in de wereld te bestrijden. De tweede daarvan is: onderwijs voor iedereen. Tot dusver is in de Derde Wereld vooral veel werk gemaakt van het basis- en het universitaire onderwijs. Niet zonder succes, want het aantal kinderen dat niet naar school kan ligt nu al veel lager dan een paar jaar geleden.
Het beroepsonderwijs is daarbij echter achtergebleven. De geschoolde vakmensen die in ontwikkelde landen de ruggengraat van de arbeidsmarkt vormen, zijn in de Derde Wereld schaars. Bovendien wordt het beroepsonderwijs in veel landen vooral gebruikt als opstapje naar een universitaire studie, waardoor het gebrek aan vakmensen blijft bestaan.

Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking is zich zeer bewust van dit probleem. Het is dan ook geen wonder dat er op Schokland een speciaal deelakkoord over beroepsonderwijs werd afgesloten. Naast de kenniscentra en het kabinet tekenden ook de HBO-raad, CINOP, NUFFIC, Edukans, Oxfam/NOVIB, International Child Support en diverse andere organisaties. Namens de verenigde kenniscentra ondertekende Epke Vogel in haar functie als voorzitter van Colos Platform Internationalisering.

De komende maanden zullen de ondertekenaars onderzoek doen naar de mogelijkheden om vanuit Nederland het beroepsonderwijs in vooral Afrika structureel te versterken. In 2008 moeten pilotprojecten gaan draaien in een of meerdere landen. Ze zullen (deels) gefinancierd kunnen worden uit Koenders Schoklandfonds voor innovatieve samenwerking. Daarin is 50 miljoen beschikbaar voor ideeën die kunnen bijdragen aan het bereiken van de Millenniumdoelen.