SP Tilburg


't Laar: voor niks gaat de zon op


03-07-2007 * Volgens het Brabants Dagblad kost de hele ontwikkling van 't Laar in Tilburg de gemeente geen enkele cent. "Wij geloven dat hooguit de zon voor niets opgaat. Bouwbedrijven zijn geen filantropen, die leggen geen rotondes en tunnels aan omdat ze de wethouder zo lief vinden". De SP fractie vraagt vandaag aan het college om inzage te geven in de precieze financiele consequenties van de ontwikkelingsvisie.

Gisteren werd de ontwikkelingsvisie over 't Laar voor de pers gepresenteerd. De gemeenteraad krijgt pas op 3 september zo'n presentatie. SP fractievoorzitter Van den Hout: "Het is vast een mooi plan, 't Laar moet inderdaad grondig aangepakt worden. De verkeerssituatie is een puinhoop en er ligt een hoop grond die nodig bebouwd moet worden. Tot zover wat ons betreft geen enkel probleem. Maar we willen wel weten wat het ons gaat kosten. Verhalen over 'budgetneutraal' en 'gratis' gaan er bij ons niet zo makkelijk in".

BAM Vastgoed gaat in 't Laar 31.000 vierkante meter kantoren en zo'n 700 woningen bouwen. Daarmee verdient de ontwikkelaar blijkbaar voldoende om 35 miljoen euro over te hebben voor de aanleg van een nieuwe rotonde, een tunnel en enkele verbindingswegen. "Maar dat betaalt BAM natuurlijk niet zomaar uit eigen zak. Die 35 miljoen komt heus ergens vandaan. Wij willen dus op z'n minst weten wat die grond op 't Laar zou hebben opgebracht zonder de verplichting om ook de verkeerssituatie aan te passen. Want dat is wat de gemeente laat lopen, oftewel wat het de gemeente eigenlijk kost".

De SP fractie is voorstander van ontwikkelingen zoals op 't Laar. "En met goede redenen omkleed mag dat ook geld kosten. Wij zijn niet zomaar tegen het plan - sterker nog, we hebben 't nog niet eens gezien - maar maken ons wel zorgen over de mist die wordt gecreeerd rond de financiering. De ruilhandel tussen BAM en de gemeente zou wel eens heel prima kunnen zijn, maar dan moeten we wel inzage krijgen in de waarde van die handel. Als gemeenteraad kun je anders niet beoordelen of het een goede deal is of niet, en daar zitten we tenslotte wel voor. Als ik mijn auto ruil voor een fiets komt daar geen geld aan te pas en is dus 'budgetneutraal'. Maar of het een handige ruil was kun je pas weten als je de geldwaarde van zowel die auto als die fiets kent. Dat willen we dus graag weten, en wel voordat de gemeenteraad op 3 september bij elkaar komt over dit ontwikkelingsplan".

www.tilburg.sp.nl