Gemeente Zaltbommel


Begeleiding voor toeristische ondernemers 3 juli 2007 Knelpunten parkeren binnenstad in beeld 3 juli 2007 Begeleiding voor toeristische ondernemers

Gemeente Zaltbommel gaat deelnemen aan het Stimuleringsprogramma Recreatie en Toerisme. Door het begeleiden van toeristische ondernemers en het delen van kennis moet de werkgelegenheid in de toeristische sector verhoogd worden en de kwaliteit van aanbod verbeterd worden.

Het stimuleringsprogramma helpt nieuwe en bestaande toeristische ondernemers met het opstellen van ondernemersplannen en met vergroten van hun kennis. Hiervoor worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd waarbij startende en ervaren ondernemers bij elkaar gebracht worden. Samen wordt er naar de ondernemingsplannen gekeken om te beoordelen of deze realistisch zijn en binnen de gemeente passen. Deze eerste bijeenkomst wordt in september gehouden.

Meer toeristen
Het doel van het programma is meer bezoekers in Rivierenland aan te trekken, de verblijfsduur van deze bezoekers te verlengen en de uitgaven van deze bezoekers te verhogen door meer recreatiemogelijkheden te bieden. Hierdoor ontstaat meer werkgelegenheid in deze toeristische sector. "Behalve een verdere ontwikkeling van het aanbod en een meer gevarieerd aanbod op het gebied van recreatie en toerisme, zal ook de kwaliteit van het toeristisch-recreatieve product toenemen. Hiermee bieden we meer recreatiemogelijkheden aan onze burgers aan en zullen we meer en meer verschillende bezoekers mogen verwelkomen", aldus wethouder Romp.

Stimuleringsprogramma
De Kamer van Koophandel Rivierenland heeft geconstateerd dat er in rivierenland kansen op het gebied van recreatie en toerisme onbenut blijven. Samen met het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland en het NORT Gelderland heeft de Kamer van Koophandel Rivierenland daarom het Stimuleringsprogramma ontwikkeld. In totaal nemen 8 gemeenten deel aan het programma. Het Stimuleringsprogramma is een van de actiepunten uit `Kansen tussen de Dijken' de toeristisch-recreatieve visie Rivierenland.
Geplaatst op: 3 juli 2007
Knelpunten parkeren binnenstad in beeld

Gemeente Zaltbommel heeft haar parkeerbeleid geëvalueerd. De uitkomsten van de evaluatie worden meegenomen bij de ontwikkeling van de binnenstad.

Bij het opstellen van de visie voor de binnenstad zijn bij de gemeente veel signalen binnen gekomen dat het parkeren in en rond de binnenstad van Zaltbommel de nodige knelpunten kent. Omdat parkeren voor de ontwikkeling van de binnenstad een belangrijke aandachtspunt is, heeft de gemeente het parkeerbeleid geëvalueerd.

Knelpunten
Uit de evaluatie blijkt dat de parkeerdruk op het zogenaamde Assenkruis en aan de rand van de binnenstad erg hoog is. Met name voor langdurige bezoekers, voor werknemers en voor bezoekers van bewoners van de binnenstad is dit een probleem. Ook blijkt er 's avonds in een groot deel van de binnenstad onvoldoende parkeerruimte te zijn. Ook hier liggen de grootste knelpunten op het assenkruis. Onderzoeksbureau H&S Adviseurs denkt dat dit laatste veroorzaakt wordt door de overlap van winkelend publiek en bewoners die thuiskomen van hun werk. Voor kortparkeerders is er over het algemeen voldoende parkeerruimte in de binnenstad. Verder blijkt uit de evaluatie dat de bewegwijzering naar de parkeerplaatsen voor bezoekers niet altijd even duidelijk is.

Evaluatie
De evaluatie van het parkeerbeleid heeft voor de gemeente twee doelen: het in beeld krijgen van de knelpunten in de huidige situatie en evalueren hoe de instrumenten betaald parkeren, vergunningparkeren en de bezoekersregeling uitwerken in de praktijk. Het evaluatierapport concludeert dat het doel om de binnenstad voor bewoners bereikbaar en toegankelijk te maken, nog niet helemaal is bereikt. Het dubbele gebruik van parkeerplaatsen voor vergunninghouders en voor kortparkeerders werkt volgens het onderzoeksbureau goed.

Conclusies
In het evaluatierapport worden alleen conclusies getrokken en geen aanbevelingen of oplossingen voor de knelpunten aangeboden. Reden hiervoor is dat bij het uitvoeren van de evaluatie in april dit jaar nog niet bekend was welke oplossingsrichting voor de binnenstad gekozen werd. De raad heeft inmiddels op 7 juni het besluit genomen een oplossingsrichting uit te laten werken met het consoliderende én het ontwikkelmodel als basis. In dat besluit staat dat bij de uitwerking van de oplossingsrichting aandacht gegeven moeten worden aan de parkeerproblemen in de binnenstad, de parkeermogelijkheden van de Kindertuin en aan de bewegwijzering in de binnenstad. Ook aan het autovrij maken van het assenkruis moet bij de uitwerking aandacht geschonken worden.
Geplaatst op: 3 juli 2007