Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Effect optreden NMa tweede kwartaal

03-07-2007

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft in het tweede kwartaal van dit jaar onaangekondigde bedrijfsbezoeken afgelegd bij financiële instellingen en bij awbz- instellingen in de zorgsector. De NMa ontving in het eerste en tweede kwartaal in totaal 8 clementieverzoeken. De Rekenkamer constateerde onlangs dat de NMa in haar relatief korte bestaan een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt en al veel heeft bereikt. De NMa heeft haar toezichtsinstrumentarium op de meeste punten goed ontwikkeld, aldus de Rekenkamer. Ook stelt de Rekenkamer vast dat er voldoende waarborgen zijn voor de wettelijk verplichte functiescheiding tussen onderzoek en sancties bij kartel- en misbruikzaken.

Op het vlak van het toetsen van voorgenomen fusies en overnames, ontving de NMa in het tweede kwartaal van dit jaar 24 meldingen, nam zij 32 goedkeuringsbesluiten en stelde zij aan één voorgenomen fusie een vergunningseis, wat inhoudt dat de NMa met het oog op mogelijke concurrentiebelemmeringen nader onderzoek wil doen. De fusies van Cosun en CSM (suiker), van CIMC en Burg Industries (trailers en opslag- en procestanks) en van KPN en Tiscali (breedbandinternet) ontvingen een akkoord. Naar aanleiding van de melding van Nuon en Essent besliste de toezichthouder dat voor deze voorgenomen fusie een vergunning is vereist. Nuon en Essent hebben hun vergunningsaanvraag inmiddels ingediend. Nadat de NMa in februari van dit jaar aangaf het samengaan van de Coöperatie Bloemenveiling Aalsmeer U.A. en de Coöperatieve Bloemenveiling FloraHolland U.A nader te willen onderzoeken, dienden partijen een vergunningsaanvraag in. De NMa consulteerde bedrijfsleven, advocatuur en andere belanghebbenden over de geactualiseerde Richtsnoeren Remedies. Dit is de werkwijze die de NMa volgt indien zij voorwaarden stelt aan fusies of overnames.

GAU en VvL, brancheverenigingen voor uitgevers respectievelijk letterkundigen, hebben het afgelopen kwartaal op aandringen van de NMa normtarieven voor vertalingen in de toelichting van de modelcontracten geschrapt. Contractpartijen hebben hierdoor de vrijheid om zelf een honorarium overeen te komen. De Raad van Orde en Toezicht voor het Advertentiewezen (ROTA) heeft op aandringen van de NMa het zogenaamde Stapelverbod afgeschaft. Dit verbod hield in dat uitgevers geen advertentiecontracten met meerdere adverteerders tegelijk mochten sluiten. Door de toegenomen inkoopmacht kunnen adverteerders in de toekomst tegen lagere tarieven advertentieruimte inkopen. Tevens heeft de NMa de gedragsregels van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) doorgelicht op mogelijk onnodige beperkingen voor de mededinging. In het eindverslag staan concrete aanbevelingen aan de KNB om de risico's voor de mededinging weg te nemen. De KNB heeft al aangegeven aan haar leden een aantal wijzigingen voor te zullen leggen. De NMa heeft de minister van Economische Zaken eind mei een advies gestuurd over de vorming van combinaties bij aanbestedingen. In april en mei van dit jaar nam de NMa 24 besluiten op bezwaar in de sector grond-, weg- en waterbouw. Samen met de eerste ronde besluiten op bezwaar in november 2006 (33 besluiten) is hiermee een groot aantal bouwzaken afgerond.

De NMa stelde als eerste toezichthouder in Europa boeterichtsnoeren op voor overtredingen van de energie- en vervoerswetgeving. De Boetecode combineert deze richtsnoeren met boeterichtsnoeren voor overtredingen van mededingingsbepalingen waar de NMa op toeziet. De Boetecode geldt vanaf heden voor elke nieuwe zaak.

De Directie Toezicht Energie (DTe), het onderdeel van de NMa dat toezicht houdt op de energiesector, heeft voor de tweede maal onderzocht hoe de tien grootste energieleveranciers klachten van consumenten afhandelen. Aan de hand van een door haar uitgevoerd winstenonderzoek bij de vier grootste geïntegreerde energiebedrijven concludeerde DTe dat het reguleringskader voor de transporttarieven voor elektriciteit en gas al veel heeft opgeleverd voor de consument maar verder aangescherpt dient te worden. Op verzoek van de minister van Economische Zaken rapporteerde de toezichthouder over de mogelijke risicos van de huidige inrichting van het netbeheer. DTe startte een onderzoek naar de informatie op websites van energiebedrijven en publiceerde voor de vierde keer haar onderzoek naar de kwaliteit van vergelijkingssites voor elektriciteit en gas. Aan NRE Netwerk B.V. legde de NMa een boete op van EUR 95.000. Dit omdat zij over 2004 voor elektriciteit te hoge transporttarieven in rekening bracht bij ongeveer 2500 zakelijke klanten. Daarnaast bracht NRE Netwerk een te hoog periodiek aansluittarief in rekening bij consumenten. NRE heeft de tarieven inmiddels aangepast en betaalt de teveel betaalde bedragen terug.

De Vervoerkamer van de NMa stelde het toerekeningssysteem vast. Op basis van dit systeem kan Schiphol vaststellen welke tarieven zij in rekening mag brengen bij de luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om tarieven voor luchtvaartactiviteiten, zoals landingstarieven en tarieven voor passagiers- en bagageafhandeling. De Vervoerkamer wees ProRail er op dat capaciteit voor onderhoud reeds in de jaardienstregeling dient te worden ingepland. De organisatorische scheiding van openbaar vervoeractiviteiten en niet-openbaar vervoeractiviteiten van de gemeentelijke vervoerbedrijven bleek in orde. De Vervoerkamer van de NMa controleert dit om kruissubsidiëring te voorkomen.

Het afgelopen kwartaal wisten ruim 2.800 consumenten de NMa via ConsuWijzer te vinden. Het bedrijvenloket van de NMa telde zon 850 contacten.