Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Toegankelijke seksualiteitshulpverlening

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Seksualiteitshulpverlening voor chronisch zieken en gehandicapten moet in het basispakket. Met deze boodschap boden de Rutgers Nisso Groep, zorgverzekeraar Agis en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) op 21 juni 2007 een petitie aan de leden van de vaste commissie voor VWS aan. De Rutgers Nisso Groep en Agis hebben het onderzoek naar seksualiteitshulpverlening uitgevoerd. De CG-Raad heeft hier enkele jaren geleden de voorzet voor gegeven en ondersteunt de petitie dan ook van harte.

Driekwart van de mensen met een chronische ziekte of met een lichamelijke beperking vindt seksualiteit belangrijk. Slechts 13 procent van deze mensen is tevreden over hun seksleven. Uit een recent onderzoek van de Rutgers Nisso Groep en zorgverzekeraar Agis blijkt dat hulp tot tevredenheid, een beter zelfbeeld en meer levensgeluk leidt. Echter, in het brede palet van hulpverlening voor mensen met een chronische ziekte of handicap ontbreekt seksualiteitshulpverlening.

Juist chronisch zieken en gehandicapten hebben vanwege hun zelfbeeld of medicatie problemen met relatievorming of het seksuele functioneren. Zij hebben zodoende een grote behoefte aan hulpverlening op dit gebied. Maar bij de hulpverlening bestaat een taboe als het gaat om het bespreken van seksualiteit. Deze situatie leidt tot minder levensgeluk voor mensen met een chronische ziekte of handicap. Daarnaast zorgt deze situatie voor een onjuist gebruik van dure zorg.

Voor deze problematiek vraagt de petitie aandacht. Seksualiteitshulpverlening moet makkelijker toegankelijk zijn voor mensen met een chronische ziekte of handicap. De petitie roept de leden van de Tweede Kamer op seksualiteitshulpverlening in het basispakket op te nemen en pleit voor betere en preventieve informatievoorziening rond seksualiteit te zorgen.


* De petitie van de Rutgers Nisso Groep, Agis, de CG-Raad en een aantal gehandicaptenorganisaties (pdf-bestand)

(Geplaatst: 22 juni 2007)

---