Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

78 Vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen op 5 juni 2007
en antwoorden door het college verzonden op 3 juli 2007)

Stadspartij Leefbaar Utrecht heeft vernomen dat Het Utrechts Landschap de gemeente Woerden heeft benaderd voor het huisvesten van de replica van het Romeinse schip 'De Meern 1', dat in 2003 in Leidsche Rijn werd gevonden. De replica wordt momenteel bij de stichting Bouwloods Utrecht gebouwd door mensen die al langere tijd een W.W-, bijstands-, W.A.O- of WAJONG-uitkering hebben en niet voldoende opleiding en/of werkervaring hebben om zelfstandig terug te keren op de arbeidsmarkt.

Stadspartij Leefbaar Utrecht betreurt het feit dat het niet ondenkbaar is dat het Romeinse schip na voltooiing de gemeente Utrecht verlaat. Behoud van het replicaschip draagt bij aan het tastbaar maken van de Romeinse (ontstaans-)geschiedenis van Utrecht, en zou daarmee een uitstekende cq. Logische uitbreiding zijn op bijvoorbeeld de ontwikkeling van castellum De Hoge Woerd en het project Domplein 2013.

Het bovenstaande leidt tot het stellen van de volgende vragen:
1. Ziet het college een rol weggelegd voor het replicaschip t.a.v. de herbeleving en het tastbaar maken van de Romeinse geschiedenis van Utrecht?

Stichting Bouwloods (i.s.m. Utrechts Landschap) is bezig met het tastbaar maken van de Romeinse geschiedenis door het bouwen van een replica van het opgegraven Romeinse schip en het in de vaart brengen van dit schip. Dit inititatief sluit goed aan op de ambitie van het college om het Romeinse verhaal op Castellum Hoge Woerd te vertellen. Het voornemen van Stichting Bouwloods om het schip over de Leidsche Rijn te laten varen en te laten stoppen bij Castellum Hoge Woerd wordt dan ook door het college aangemoedigd.


2. Heeft de gemeente haar interesse getoond tot het behoud van de replica van het Romeinse schip "De Meern 1". Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom heeft Het Utrechts Landschap dan toch de gemeente Woerden benaderd?

De gemeente is altijd enthousiast geweest over het initiatief van de Bouwloods. Utrechts Landschap heeft zich samen met Stichting Bouwloods gecommitteerd aan de exploitatie van het schip. Hiervoor zijn twee zaken onderzocht: de ligplaats en de vaarroute.
1) Voor de ligplaats is door de partijen een verkenning uitgevoerd langs de Leidsche Rijn. Hierbij is vanaf de Leidsche Rijn tot aan Harmelen geen goede ligplaats mogelijk. In het traject naar Woerden en Bodegraven zijn wel goede mogelijkheden en kan het schip ook draaien. Utrechts Landschap is logischerwijs daar gaan zoeken voor een ligplaats.
2) De route moet het verhaal van de Limes vertellen. De vaarroute over de Leidsche Rijn is een prachtige verbinding tussen verschillende Castella. Een opstapplaats ter hoogte van het Castellum Hoge Woerd aan de Zandweg is dan ook door de initiatiefnemers beoogd.


3. Is het college bereid om zich in te spannen het Romeinse schip alsnog voor de gemeente Utrecht te behouden? Zo ja, wil het college de gemeenteraad hierover informeren?

Met een opstapplaats bij het Castellum Hoge Woerd wordt het behoud afdoende georganiseerd. De bezoekers van Castellum Hoge Woerd kunnen met de opstapplaats ook een vaartochtje maken. Het college wil zich inzetten voor het daadwerkelijk 'aandoen' van de opstapplaats Castellum Hoge Woerd'. Prioriteit blijft echter het naar de Hoge Woerd terughalen van het "échte"schip de Meern 1, dat momenteel in Lelystad wordt geconserveerd.

---- --