Socialistische Partij

Ruim 137.000 handtekeningen voor Irak-onderzoek overhandigd


03-07-2007 * Vandaag zijn 137.555 steunbetuigingen voor een onderzoek naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak overhandigd aan de Eerste Kamer. Bijna honderdduizend van deze handtekeningen werden de afgelopen weken verzameld door SP'ers.

Zie ook de foto-reportage

Voorzitter De Graaf van de Buitenlandcommissie van de Eerste Kamer nam de petitie dinsdag om in ontvangst van Martijn de Rooi van de burgerbeweging Openheid over Irak, Harry van Bommel van de SP, Femke Halsema van GroenLinks en Bart Griffioen van de coalitie Stop de Oorlog. De meeste steunbetuigingen werden verzameld via de website OpenheidoverIrak.nu en door honderden SP'ers op markten, stations, festivals en pleinen.

Van Bommel: "Mijn dank gaat in het bijzonder uit naar de 140 afdelingen van de SP die samen goed waren voor bijna 100.000 handtekeningen. Dat is bijna 80% van het totaal. De inbreng van de SP-activisten was doorslaggevend voor het slagen van deze actie. Er waren zelfs enkele doorzetters die in hun eentje duizenden handtekeningen hebben ingezameld en hele afdelingen tot grote actiebereidheid hebben opgezweept. Het is zonder meer fantastisch hoe zij vele vrijwillige uren samen in actie waren."

Een eerder voorstel voor een parlementair onderzoek kreeg in de Tweede Kamer onvoldoende steun. De PvdA - aanvankelijk pleitbezorger van een onderzoek - heeft geaccepteerd dat in het coalitieakkoord werd vastgelegd dat er geen onderzoek komt. De initiatiefnemers wijzen er echter op dat de PvdA in de Eerste Kamer niet gebonden is aan deze politieke handjeklap en zelfstandig kunnen kiezen vóór waarheidsvinding.

Van Bommel: "Als een land een oorlog steunt, moet natuurlijk zorgvuldig onderzocht worden wat goed en fout ging. Zeker als de oorlog desastreuze gevolgen heeft en honderdduizenden mensen het leven heeft gekost. Het is een schande dat dit door de PvdA is weg onderhandeld, zo ga je niet met een onderzoeksrecht van de Kamer om."

"Heel veel Nederlanders willen dat er openheid over Irak komt, maar blijkbaar heeft de regering iets te verbergen, want ze houden zeer angstvallig het deksel op de doofpot. Wij zullen ons echter blijven inzetten voor een onderzoek, want het is onverantwoord om geen lessen te trekken uit een besluit dat zo rampzalig heeft uitgepakt."

Zie ook:


* Dossier Irak

* Onverantwoord goedgelovig of welbewust misleidend?