Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

's Werelds lichtste en platste notebook neemt hoge vlucht

Toshiba lanceert Portégé R500

Breda, 3 juli 2007 - De Computer Systems Division van Toshiba heeft de lichtste en platste notebook ter wereld op reis gestuurd met een trans-Atlantische ballonvaart die tot een nieuw wereldrecord moet leiden. De befaamde avonturier David Hempleman-Adams, houder van 39 wereldrecords, heeft de Portégé R500 bij zich aan boord van de kleinste heliumballon waarmee ooit deze oversteek is gemaakt. Hij is gisterochtend opgestegen in St John's (Newfoundland, Canada) en zal over ongeveer vier dagen in Europa landen.

David maakt de oversteek in een open mand die niet groter is dan een salontafel. Hij zal blootstaan aan extreem lage temperaturen, tot -20 graden, en loopt het risico in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan te landen. De reis van 3.425km kan afhankelijk van de weersomstandigheden vier dagen duren en zal tot ontberingen en extreme vermoeidheid leiden. De Portégé R500 is het zenuwcentrum tijdens de ballonvaart en zal David op de hoogte houden van weersontwikkelingen en het luchtverkeer, zodat hij op koers blijft en vliegtuigen uit de weg kan gaan. De informatie wordt vanuit het vluchtcentrum in Weybridge (Surrey, VK) via een telefonische satellietverbinding naar de notebook gestuurd.

Grootte en gewicht zijn de belangrijkste aandachtspunten van David. Elke gram gewicht kan resulteren in een verlies van ruim 30cm aan hoogte. David heeft de single spindle R500 bij zich die slechts 799 gram weegt, bijna 100 gram lichter dan de eerstvolgende lichtgewicht in de industrie. Wat ook bijdraagt aan het geringe gewicht is de Flash-based 64GB solid state drive (SSD), voor het eerst toegepast in een notebook van Toshiba. SSD's bieden onder meer de volgende voordelen: beter bestand tegen schokken en vibraties, efficiënter in stroomverbruik, stiller en sneller bij het opstarten

"Toshiba en David delen een passie voor het verleggen van grenzen", aldus Jeffrey Willis, General Manager, Toshiba Information Systems Benelux. "Het ontwerpen van 's werelds platste en lichtste notebook verdient lof, maar voor ons als bedrijf is het nog inspirerender te kunnen zeggen dat wij hebben deelgenomen aan een trans-Atlantische recordpoging met een heliumballon. In de komende dagen zullen we als gekluisterd achter onze computerschermen zitten om de voortgang van David te volgen en zijn blog te lezen."

David gaf de volgende toelichting: "Na maanden van voorbereiding sta ik te popelen om van deze recordpoging een succes te maken. Technologie maakt het verschil; dit soort uitdaging zou onmogelijk zijn zonder de grote vooruitgang op het gebied van lichtgewichtcomputers. Ik verwacht een schitterende vlucht en ik zal foto's nemen van zonsondergangen en zonsopkomsten en hopelijk ook van vallende sterren."

Bezoek www.toshibachallenge.com voor actuele informatie over de snelheid, locatie en hoogte van de ballon en voor foto's en blogs vanuit de mand.

TOSHIBA CHALLENGE

PERSARCHIEF

Over Toshiba

Toshiba Information Systems Benelux is een dochteronderneming van de Computer Systems Division van Toshiba Europe GmbH, leverancier van portable computers. Voor meer informatie zie www.computers.toshiba.nl.

Het moederbedrijf, Toshiba Corporation, nummer 8 op de wereldranglijst van computer- en elektronicabedrijven, is toonaangevend fabrikant van informatie- en communicatiesystemen, elektronische componenten, consumentenproducten, medische apparatuur en power systems. Integratie van de betreffende divisies verzekert het bedrijf van een positie als innovator op het gebied van geavanceerde componenten, producten en systemen. Toshiba heeft wereldwijd meer dan 161.000 medewerkers en de jaaromzet bedraagt ruim 54 miljard US$ (2005).



Ingezonden persbericht