Nederlandse Islamitische Omroep

Hilversum, 3 juli 2007

Omstreden uitspraken niet afkomstig van imam Fawaz.

Vorige week kwam imam Fawaz van de Haagse As Sunnah moskee wederom in opspraak. Na zijn omstreden uitspraken van enkele maanden geleden over Ayaan Hirshi Ali en Theo van Gogh, zou dit keer het onderwerp van zijn ongenoegen columnist Afshin Ellian zijn geweest, die hij omschreven zou hebben als een 'kwaadaardig gezwel'. Enkele politieke partijen stonden op hun achterste benen.

De As Sunnah moskee bij monde van haar woordvoerder Abdelhamid Tahiri wijst de kritiek van de hand en spreekt ook tegen dat imam Fawaz de opmerking over Ellian heeft geplaatst. Deze zou afkomstig zijn van de jongerenafdeling van de website Al-Yakeen.com. Wel geeft hij te kennen dat de site onderdeel van de moskee is en dat As Sunnah geheel achter de uitspraken staat. "Ellian schrijft onder andere dat Salafisten met wortel en tak uitgeroeid dienen te worden. Dat treft een hele bevolkingsgroep, maar daar hoor je niemand over. Als wij dan vervolgens iets over één persoon zeggen, is het land weer te klein". Tahiri geeft aan een commissie op te willen zetten waarin bepaald wordt waar de grenzen van vrije meningsuiting liggen. "Want nu mag iedereen alles over moslims zeggen, maar moslims zelf worden monddood gemaakt".

Het gesprek met de As Sunnah moskee is te beluisteren bij de Nederlandse Islamitische Omroep in Het Andere Geluid, dinsdagavond 3 juli van 22.00 tot 23.00 op radio 5.

Voor de redactie:

Meer informatie via NIO-programmamaker Mohamed Bouzia, te bereiken op kantooruren via 035-677 2727 of via 06- 30 72 31 66.