Gemeente Leeuwarden

PERSBERICHT: APA BV vestigt zich in Leeuwarden

Het bedrijf Advanced Photovoltaic Applications (APA BV) heeft voor de vestigingsplaats Leeuwarden gekozen. APA BV is een recentelijk opgerichte onderneming welke als doel heeft zonnecellen te produceren op basis van een nieuwe spraytechnologie en deze te vermarkten. De zonnecel kan concurreren met de prijs van energie die opgewekt wordt uit fossiele brandstoffen. Met de bouw en inrichting van een 4 Megawatt productie faciliteit in Leeuwarden is een totale investering gemoeid van ongeveer zeven miljoen euro.

Door de komst van APA naar Leeuwarden ontstaat een kenniscentrum van het sprayen van dunne lagen voor een breed scala aan toepassingen. Er komt tevens een toonaangevende ontwikkelactiviteit voor het verder verhogen van het rendement van het huidige zonnepaneel. Hiervoor zal het huidige ontwikkelteam van 5 worden uitgebouwd naar ongeveer 15 wetenschappers uit verschillende kennisgebieden. De vestiging zal in totaal werk bieden aan ongeveer 50 personen.

Unieke spraytechnologie verlaagt kostprijs en verhoogt rendement

De technologie is gebaseerd op een gepatenteerde spraytechnologie gecombineerd met innovatieve chemie en manipulatie van de fysische processen die plaatsvinden in de zonnecel. De afgelopen 6 jaar zijn gebruikt om de technische haalbaarheid aan te tonen en de opschaalbaarheid te toetsen.

Het sprayen van een dunne laag zonnecel zal een doorbraak betekenen voor de kostprijs per Wattpiek. APA is van mening hiermee koploper te zijn in de strijd naar het goedkoop omzetten van zonne-energie in stroom. Het zonnepaneel zal een verwacht rendement hebben van 6-7% en zal in eerste instantie worden toegepast in grootschalige projecten in zowel binnen,- als buitenland. De huidige technology roadmap moet de firma APA in staat stellen om binnen een aantal jaren een paneel te produceren met een rendement van circa tien procent. Hierdoor wordt het product toepasbaar voor een veelheid aan decentrale opwekkingstoepassingen van stroom. Alle op het zuiden gerichte daken kunnen dan uitgerust worden met zonnepanelen voor een lagere prijs per kWh dan de huidige 17 Eurocent per kWh die momenteel gemiddeld betaald wordt. Deze markt is mondiaal.

Actieve verkooporganisatie

De verkoop wordt gedaan door de firma SolarTotal, welke actief is in een vijftal Europese landen met de verkoop van totaaloplossingen gebaseerd op bestaande technologieën. APA wil, uitgaande van de potentie van de technologie, doorgroeien naar een wereldwijd actieve verkooporganisatie van zonne-installaties. SolarTotal ontwikkelt momenteel een aantal grootschalige (20 MegaWatt plus) zonnevelden in Spanje. De eerste panelen van APA zullen daarom snel hun weg vinden in soortgelijk te ontwikkelen velden in het zuiden van Europa. Er wordt gestreefd naar een 20% marktaandeel in 2015. Dit zal zeker werkgelegenheid creëren.

Locatiekeuze

Er is voor Leeuwarden gekozen vanwege het gunstige investeringsklimaat, de proactieve houding van de stad ten opzichte van zonne-energie (Frisian Solar Challenge) en de kennispositie op dat gebied van het Cartesius Instituut met Fryseps (FRYsian Solar Energy Products and Services). De keuze is totstandgekomen door de heldere communicatie in het keuzetraject met de gemeente Leeuwarden, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (N.V. NOM), Stichting Bedrijfsgebouwen Leeuwarden, RaboBank en SenterNovem. De door deze partijen geboden mogelijkheid op het gebied van partnering, financiering, advisering en huisvesting is uniek te noemen en heeft voor APA de doorslag gegeven. De komst van APA naar Noord-Nederland past in de ambitie van Energy Valley en versterkt de positie van Noord-Nederland op het gebied van innovatieve energietechnologie. Cruciaal daarin is o.a. de positionering van dunne filmtechnologie in zonnecellen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Ben Meester en Marius Nanu, directeur APA BV, 010-2041744

Ed van de Beek, plv. directeur N.V. NOM, 050-5214415

Perstelefoon gemeente Leeuwarden, 058-2334002

Leeuwarden is de winnaar van de verkiezing Beste gemeenteslogan 2007. Kijk, dat is het mooie van Leeuwarden!