Ingezonden persbericht


PERSBERICHT- 3 juli 2007

Evangelische organisaties richten zich tot minister: 'Geef ook opvoedingsondersteuning aan niet-probleemgezinnen'

Driebergen - Ter gelegenheid van de vorming van een ministerie voor Jeugd en Gezin heeft de EA het ministerie op 25 juni jl. een hearing over Jeugd en Gezin aangeboden. Achttien organisaties uit het EA-netwerk namen deel aan de hearing. Vanuit de praktijk van kinder- en jongerenwerk, jeugdhulpverlening en relatie-coaching vragen zij aandacht voor jeugdhulpverlening en voor kinderen, jongeren en gezinnen die 'nog niet' in de problemen zijn gekomen, maar wel een steun in de rug kunnen gebruiken. De resultaten van de hearing zijn gebundeld in het manifest 'Gezonde gezinnen, onbezorgde jeugd'. Dit manifest wordt woensdag 4 juli aangeboden aan de Kamercommissie voor Jeugd en Gezin. "Jeugd- en gezinszorg in een open samenleving is totaal anders dan vroeger. Meer dan vroeger ontbreekt het jongeren aan een zinvol toekomstperspectief." zegt Arnold van Heusden, die het manifest namens de EA aanbiedt. "Maar juist omdat wij hoop en perspectief mogen bieden, kan ook in die nieuwe samenleving een christelijke inbreng van grote waarde zijn."

Het manifest bevat concrete speerpunten en aanbevelingen voor de overheid die de preventieve waarde van jeugdwerk benadrukken. Een aantal concrete adviezen zijn : investeren in opvoedingsondersteuning van niet-probleemgezinnen, stimuleren van relatie- en ouderschapscursussen en aandacht voor solidariteit en maatschappelijke betrokkenheid in het onderwijs. Dit als aanvulling op hulpverlening aan jongeren die problemen hebben en problemen veroorzaken. In het manifest 'Gezonde gezinnen, onbezorgde jeugd' doen christelijke jeugdwerkorganisaties een appèl op de overheid om zich in te zetten voor waarde(n)volle gezonde gezinnen en een onbezorgde jeugd. Hun wens is een gezonde jeugdtijd - een veilige plek om jong te zijn en op te groeien - voor iedere Nederlander mogelijk te maken.

Levensbeschouwelijke jeugdorganisaties kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan de doelstellingen uit het regeringsbeleid. Christelijke waarden zoals rechtvaardigheid, barmhartigheid, solidariteit en naastenliefde leveren een belangrijke positieve en constructieve bijdrage in de vorming van de jeugd in de maatschappij. Hulpverlening vanuit een christelijke identiteit kenmerkt zich vaak door focus op hoop en de mogelijkheid tot verandering.

EINDE PERSBERICHT www.ea.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arine Spierenburg, coördinator Jeugdwerk van de Evangelische Alliantie, tel. 0343-513693 of arine@ea.nl.

---- --
Manifest Jeugd en Gezin

Gezonde gezinnen, onbezorgde jeugd
Pleidooi voor een waardenvolle bijdrage aan
de toekomst van jeugd en gezinnen in Nederland

De jeugd heeft de toekomst. De vraag is welke toekomst kinderen en jongeren krijgen... In de media is veel aandacht voor een schijnbaar falende jeugdhulpverlening en voor jeugd die problemen veroorzaakt. Maar hebben we in Nederland ook oog voor de jeugdhulpverlening die wèl werkt? En voor kinderen, jongeren en gezinnen die `nog niet' in de problemen zijn gekomen, maar wel een steun in de rug kunnen gebruiken?

Op 25 juni hebben 18 jeugd- en gezinsorganisaties zich op initiatief van de Evangelische Alliantie bezonnen over de actuele moeilijkheden en mogelijkheden op het gebied van kinder- en jongerenwerk, gezinnen en jeugdhulpverlening in Nederland. Rond een vijftal themaÂŽs zijn concrete speerpunten en aanbevelingen geformuleerd, voor beleidsmakers in Den Haag en elders in het land.


1. Herwaardering levensbeschouwelijk jeugdwerk

Christelijke jongerenorganisaties hebben zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot belangrijke partners en vormgevers van het jeugdwerk in de civil society. De Evangelisatie Alliantie is een uitgebreide netwerkorganisatie, waarbij zes landelijke kerkverbanden, 100 organisaties en 250 plaatselijke kerken aangesloten zijn. Samen zetten zij zich onder andere in voor kinder- en jongerenwerk en mobiliseren zij een structureel netwerk van honderden professionals en ettelijke duizenden jeugdwerkvrijwilligers. Ze kenmerken zich door een groot kader aan vrijwilligers die wekelijks actief zijn in talloze locale sociale verbanden. o Het levensbeschouwelijk jeugdwerk is een omvangrijk netwerk met veel ervaring, waarden en mogelijkheden en derhalve een onmisbare (gespreks)partner voor het jeugd- en gezinsbeleid o Christelijke waarden (rechtvaardigheid, barmhartigheid, solidariteit, naastenliefde, etc.) leveren een belangrijke positieve en constructieve bijdrage in de vorming van de jeugd in de maatschappij o Levensbeschouwelijke (jongeren)organisaties werken in de praktijk al veel samen met seculiere organisaties en kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan de doelstellingen uit het regeerakkoord. Actuele voorbeelden/mogelijkheden hiervan zijn:
a. Bespreekbaar maken van vooroordelen bij jongeren van verschillende religies b. Bevorderen van onderling respect, begrip en dialoog c. Een bijdrage aan de emancipatie van homoseksuele jongeren in de eigen kring d. Signaleringsfunctie en preventiefunctie in locale sociale verbanden.


2. Waardering van identiteit in de jeugdhulpverlening

Achter elk hulpverleningsmodel schuilt een mensbeeld en een levensvisie. Een visie op jeugdzorg kan anno 2007 niet losgekoppeld worden van levensbeschouwing en identiteit. Er is veel expertise en kwaliteit aanwezig in de christelijke jeugdhulpverlening. De christelijke identiteit wordt vaak gekenmerkt door focus op hoop en mogelijkheid tot verandering. Levensbeschouwelijke jeugdzorg zou derhalve niet langer door landelijke, provinciale of plaatselijke overheden op grond van haar identiteit mogen worden uitgesloten of achtergesteld: o Herwaardering van de levensbeschouwelijke diversiteit en identiteit in de jeugdhulpverlening o Erkenning van het aanbod en werkwijze van levensbeschouwelijke zorgaanbieders


3. Hulp bij opvoeding en gezin

Het beste dat ouders hun kinderen en daarmee onze toekomstige samenleving kunnen geven zijn veilige en stabiele gezinssituaties. Duurzame relaties creëren een veilige plaats waar kinderen leren om te communiceren en zich te ontplooien tot volwassenen die verantwoordelijkheid dragen in de maatschappij. Dit kan worden bevorderd door: o Het verwijzen naar levensbeschouwelijke relatiecursussen door de nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin. o Aspirant-echtparen informeren over deze en andere relatiecursussen als zij zich aanmelden om zich `in de echt' te verbinden
o Een `Nationale Week voor Relaties' waarin de waarde van duurzame relaties bij het grote publiek op de kaart gezet wordt.

3 juli 2007 pag. 1 van 3

Manifest Jeugd en Gezin

Opvoeden is topsport. Veel ouders hebben moeite met het opvoeden van hun kinderen en tieners. Deze moeite is vooral gelegen in de snelheid en veelheid aan keuzes die onze informatiemaatschappij kenmerken. Er is veel pedagogische onmacht bij ouders en ook veel onbalans in werk en zorg. Door vroegtijdig te investeren in hulp bij het opvoeden kunnen veel ontwikkeling- en gedragsproblemen bij kinderen en jongeren worden voorkomen. Dit kan door:
o Stimuleren van ouderschapscursussen in scholen, buurthuizen en Centra voor Jeugd en Gezin voor bevordering van kennis, zelfinzicht en motivatie bij opvoedingsproblemen. Levensbeschouwelijke organisaties kunnen bijdragen met hun jarenlange praktijkkennis en ­ervaring op dit gebied. o Bevordering van een gezonde balans tussen werk en zorg; door subsidies en afspraken met werkgevers.


4. Jeugdcultuur

Kinderen en jongeren worden in toenemende mate geconfronteerd met slecht voorbeeldgedrag en een gebrek aan positieve role models. Dit is een belangrijke oorzaak voor talloze maatschappelijke problemen zoals zinloos geweld, drankmisbruik, overgewicht en respectloosheid. In onze moderne informatie- en mediacultuur worden jongeren met veel prikkels overladen waardoor de bestaande vooroordelen en tegenstellingen (etnisch, werk-geen werk, arm-rijk) worden versterkt. Dit kan worden ondervangen door: o Aanbieden van waardenvolle relatie- en levenslessen op scholen of buurthuizen o Versterking van de preventieve werking en signaalfunctie door het creëren van koppelingen tussen de reguliere jeugdhulpverlening en het levensbeschouwelijk kinder- en jongerenwerk. o Jongeren en ouders informeren over de grenzen (i.p.v. mogelijkheden) van de moderne ict-middelen via school en media.
o Stimuleren en financiering van sociale cohesie bevorderende programma's die uitsluiting voorkomen in aansluiting bij diverse levensbeschouwelijke netwerken. o Een langer termijn beleid inzetten (10 jaar), zodat de continuïteit en daarmee de duurzame relaties met jongeren niet ondermijnd worden.


5. Maatschappelijke cohesie

In Nederland hebben we een overvloedig aanbod als het gaat om basale levensbehoeften, basiseducatie en maatschappelijke mogelijkheden. Toch zien we in toenemende mate een verruwing van de samenleving. Deze verruwing van de samenleving, zinloos geweld en ontsporing op allerlei gebied moeten een halt worden toe geroepen. De overheid heeft een belangrijke taak jongeren te helpen om solidariteit te ontwikkelen: zowel op buurtniveau als wereldwijd. Jongeren die betrokken zijn op de medemens geven de maatschappij toekomst. Voor solidariteit en maatschappelijke betrokkenheid geldt dat dit - door eigen ervaring - moet worden geleerd: o Alle kinderen en jongeren moeten op school onderwijs krijgen m.b.t. solidariteit en maatschappelijke betrokkenheid (theorie en praktijk).
o Invoering van maatschappelijke stages op maat, in de vorm van een werkweek voorafgaand aan het voortgezet onderwijs. Hierbij gaat het om vorming, niet om output van jongeren. Jongeren leren hierdoor zowel veel over zichzelf als over de samenleving (draagt ook bij aan bewuste studiekeuze). o Scholen kunnen hierbij gebruik maken van / aansluiten bij het aanbod aan maatschappelijke stages van levensbeschouwelijke hulp- en zorginstellingen.

Slotbeschouwing

Regeren is vooruitzien: Welke toekomst bieden wij onze jongeren? Welke toekomst wensen we voor ons land? Wat is dit waard en wat mag het kosten?! Het nieuwe kabinet heeft een belangrijke stap gezet met de vorming van een nieuw ministerie voor Jeugd en Gezin. Een volgende essentiële stap is de samenwerking met het bestaande netwerk aan jeugdzorg en jeugdwerkers in ons land.
In dit manifest meldt een omvangrijk netwerk aan christelijke jeugdwerkorganisaties dat zij beschikbaar zijn om zich met de overheid in te zetten voor waarde(n)volle gezonde gezinnen en een onbezorgde jeugd. De onderstaande organisaties kunnen en willen zich inzetten - samen met overheid en andere organisaties - voor jeugd en gezinnen in het algemeen en de meest kwetsbare kinderen, jongeren en ouders in het bijzonder. Onze diepe wens is een gezonde jeugdtijd - een veilige plek om jong te zijn en op te groeien - voor iedere Nederlander. Vanuit dit verlangen doen we een appel op de overheid deze uitdaging samen met ons aan te gaan. 3 juli 2007 pag. 2 van 3

Manifest Jeugd en Gezin

Organisaties die dit manifest ondertekenen
Alpha-cursus Nederland
Stichting Chris
Confessioneel Gereformeerd Beraad
EO-Ronduit
Stichting GAVE
Hervormd Gereformeerde Jeugdbond
Jeugd met een Opdracht
Leger des Heils
Livingstone
Nederlands Bijbelgenootschap
Oké Coaching
Operatie Mobilisatie
Stichting Opwekking/ Timotheüs
Protestantse Marriage Encounter
Soul Survivor
Youth for Christ
Stichting Vertel het maar
Hogeschool De Wittenberg

Meer informatie: Mevr. Arine Spierenburg (Coördinator Jeugdwerk Evangelische Alliantie)

3 juli 2007 pag. 3 van 3

---- --