Ingezonden persbericht


Dit is een gezamenlijk persbericht van STW, ZonMw en ICTRegie

Zeventien ondernemende onderzoekers kunnen aan de slag

Zeventien ondernemende wetenschappers hebben een subsidie uit de Valorisation Grant bemachtigd voor het marktrijp maken van wetenschappelijke onderzoeksresultaten. De voorstellen in deze ronde worden gehonoreerd door Technologiestichting STW, ZonMw en ICTRegie, dat deze keer voor het eerst meedeed.

Te vaak bleven kansrijke onderzoeksresultaten onbenut. De financiële mogelijkheden om kennis om te zetten in economische en maatschappelijke producten/ diensten waren te beperkt. De groeiende belangstelling voor het programma toont aan dat wetenschappers wel degelijk de ambitie hebben om vergaarde kennis aan de man te brengen nu de Valorisation Grant hen daartoe in staat stelt.

Naar Amerikaans voorbeeld
De Valorisation Grant is opgezet naar voorbeeld van het Amerikaanse Small Business Innovation Research (SBIR) programma, een omvangrijk stimuleringsprogramma dat al 20 jaar voor veel nieuwe innovatieve bedrijvigheid in het MKB-segment zorgt. SBIR verplicht de Amerikaanse overheden om tenminste 2,5 procent van hun onderzoeksbudget aan te besteden bij kleine en middelgrote bedrijven. Nederland wil dit beleid overnemen, in het Beleidsprogramma 2007-2011 geeft het kabinet aan dat Small Business Innovation Research met ingang van 2008 structureel verankerd zal worden. De Valorisation Grant kent, net als SBIR, drie fases. In fase 1 kunnen aanvragers maximaal 25.000 euro subsidie krijgen voor het uitvoeren een onderzoek naar de technologische en commerciële haalbaarheid. In fase 2, de valorisatiefase, kunnen de aanvragers 200.000 euro subsidie krijgen voor de planmatige versterking van de innovatie en organisatie tot aan fase 3, het moment dat externe financiers instappen.

Uitslag Valorisation Grant ronde 6
In deze zesde ronde zijn 27 fase 1 voorstellen ingediend, waarvan er 12 zijn gehonoreerd. Van de 7 ingediende fase 2-voorstellen zijn er 5 gehonoreerd. De kwaliteit van de ingediende fase 2 voorstellen was erg hoog, waarbij opviel dat vier van de gehonoreerde voorstellen herindieningen betroffen. Er is een duidelijke leercurve te zien: het latente ondernemerschap van onderzoekers komt tot ontwikkeling.

Over de Valorisation Grant
De Valorisation Grant is onderdeel van een gezamenlijke SBIR-pilot door STW, NWO en TNO. Dit programma is in 2004 van start gegaan en heeft een looptijd van vier jaar. STW heeft drie procent van haar onderzoeksbudget beschikbaar gesteld voor het Valorisation Grant programma. Dit is een bedrag van 1,3 miljoen euro per jaar. Naast Technologiestichting STW namen al ZonMw, het Netherlands Genomics Initiative (NGI) en het onderzoeksprogramma Progress als mede-financier deel in de Valorisation Grant. ICTRegie heeft nu ook middelen gereserveerd voor dit veelbelovende programma en adopteert uit deze ronde de ICT-gerelateerde projecten, namelijk drie fase 1 projecten en een fase 2 project.

----

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Wouter Segeth, STW, (030) 600 12 85, w.segeth@stw.nl Jacqueline Selhorst, ZonMw, (070) 34 951 70, selhorst@zonmw.nl Kawae Chan, ICTRegie, (070) 34 406 31 chan@ictregie.nl

Public Relations STW
P.O. Box 3021
3502 GA Utrecht
Van Vollenhovenlaan 661
The Netherlands
pr@stw.nl
www.stw.nl