Provincie Overijssel

Persbericht

Kabinet investeert in IJsseldelta Zuid
"Belangrijke impuls voor gebied IJsseldelta."

Zwolle, 3 juli 2007
Gisteren heeft minister Cramer van VROM bekend gemaakt dat het project IJsseldelta Zuid in aanmerking komt voor financiële middelen die voor de uitvoering van de Nota Ruimte beschikbaar zijn, een bijdrage uit de zogenaamde FES-middelen. Met deze toezegging ligt het project IJsseldelta op schema, na 30 miljoen euro voor de knoop die in 2006 beschikbaar kwam van de ministeries VROM en V&W en de provincie Overijssel.

Tijdens haar werkbezoek aan het gebied in mei van dit jaar, heeft minister Jacqueline Cramer al haar waardering geuit over de integrale gebiedsontwikkeling ten zuiden van Kampen. 'Dat dit geleid heeft tot opname in de FES-gelden, verheugt ons zeer', zegt gedeputeerde Theo Rietkerk. 'Dit is een belangrijke impuls voor het gebied.' Bert Boerman, wethouder van de gemeente Kampen voegt daar aan toe: 'De realisering van het Masterplan IJsseldelta Zuid komt hiermee dichterbij, want eind 2008 moet de financiering rond zijn.' Concrete getallen zijn nog niet genoemd in de brief die de minister naar de Tweede Kamer stuurde. Naast de VROM-FES-middelen is het de verwachting dat ook het ministerie van Verkeer & Waterstaat gaat investeren in de IJsseldelta.

FES staat voor Fonds Economische Structuurversterking. Sinds 2000 heeft het Rijk voor de Nieuwe Sleutelprojecten ruim ¤ 1,4 miljard gereserveerd. De financiële middelen zijn afkomstig uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES) en het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT). Het FES-geld is bedoeld voor de ruimtelijke kwaliteit van de stedelijke omgeving. Het MIT-geld is bestemd voor de (basis)stations en infrastructuur van de Nieuwe Sleutelprojecten.

Wilt u meer informatie over het project IJsseldelta, neemt u dan contact op met:

Project IJsseldelta
Communicatie: Katja Pronk
06 - 1830 3907 of kijk op www.ijsseldelta.info

Dit is een gezamenlijk persbericht van: provincie Overijssel, provincie Flevoland, gemeente Kampen, gemeente Zwolle, gemeente Dronten, gemeente Oldebroek, Waterschap Groot Salland.