Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT - Den Haag, 3 juli 2007

Enquête Onze Taal over het Nederlands van 2082

Hoe groot is de kans dat iedereen over 75 jaar loopte zegt in plaats van liep? Of dat mensen dan in een sollicitatiebrief CU (`see you') schrijven in plaats van `Ik hoop binnenkort van u te mogen horen'? Het Genootschap Onze Taal publiceert op 3 juli een enquête op zijn website (www.onzetaal.nl) waarin iedereen antwoord kan geven op 35 vragen over het Nederlands van 2082.

Alle toekomstvoorspellingen waarover vragen gesteld worden in de enquête zijn ingestuurd door taalgebruikers uit Nederland, Vlaanderen en de rest van de wereld. Zij gaven daarmee gehoor aan de oproep van het genootschap eerder dit jaar om een tekst te schrijven over het Nederlands van 2082.

De resultaten van de enquête worden op 8 december 2007 bekendgemaakt tijdens het jubileumcongres van het Genootschap Onze Taal in de Jaarbeurs in Utrecht. Dan verschijnt ook een bundel van de mooiste, origineelste en opmerkelijkste voorspellingen.

De aanleiding voor dit project is het 75-jarig jubileum van Onze Taal. Sinds de oprichting van het blad in 1932 is de taal sterk veranderd, en de verwachting is dat dat de komende 75 jaar niet anders zal zijn. De vraag is alleen: hoe? De verre opvolgers van de huidige Onze Taal- redactie zullen in 2082, bij het 150-jarig jubileum, bekijken of de voorspellers uit 2007 het bij het rechte eind hadden.

De enquête staat de hele maand juli online (http://www.onzetaal.nl/toekomst/); het invullen kost ongeveer tien minuten.
Voor de redactie,

Ingezonden persbericht