Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 3 juli 2007

Persbericht

Onderzoek naar risicobeleving inwoners De Wolden

De gemeente De Wolden heeft begin mei een onderzoek uitgevoerd naar de beleving van omgevingsrisico's bij een tiental omwonenden van twee LPG-stations in haar gemeente. Met omgevingsrisico's wordt bijvoorbeeld het verwerken, opslag en transport van gevaarlijke stoffen bedoeld. Maar ook enkele andere risico's, zoals bosbranden en verkeersveiligheid zijn aan de orde gekomen.

Hoewel de omgevingsrisico's zeker niet zijn toegenomen in vergelijking met vroeger, wil de gemeente haar inwoners hierover zo effectief mogelijk informeren. Met de uitkomsten van het onderzoek heeft de gemeente een indicatie over risicobeleving en informatiebehoefte gekregen bij deze groep inwoners.

Uitkomsten

Verkeersveiligheid staat op nummer 1 wat risico's betreft in de perceptie van de ondervraagden. Met andere omgevingsrisico's is men niet of nauwelijks mee bezig en de ondervraagden voelen zich ook niet ongerust. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de meeste respondenten de risico's van een LPG-station niet kennen en daardoor niet weten wat ze zouden moeten doen bij een ontploffing. De gesignaleerde lage betrokkenheid is mogelijk te verklaren door het feit dat de werkelijke kans op een ongeval zeer klein is.

De lokale ervaringen van omwonenden met informatie van de gemeente is in het algemeen positief. De meeste mensen vinden dat de gemeente verantwoordelijk is voor de informatie over eventuele risicovolle bedrijven. Men heeft vertrouwen in de gemeente en verwacht dat zij haar best doet risico's te beheersen door middel van handhaven en het verstrekken van vergunningen.

Het merendeel van de respondenten zegt te weten wat ze moeten doen als ze de sirene horen, maar uit het onderzoek blijkt dat ze waarschijnlijk niet het gewenste gedrag vertonen als er zich echt een ramp voltrekt (men weet niet wat te doen bij een ramp).

Vervolg
Het college van gemeente De Wolden vindt het noodzakelijk om inwoners pro-actief bewust te maken van omgevingsrisico's en te instrueren over eventuele calamiteitsituaties die zich zouden kunnen voordoen. De gemeente zal op basis van het onderzoek risicocommunicatie doorontwikkelen.

///////////////////////////////




Gemeente De Wolden