Socialistische Partij

Onder toezicht stellen overlastgevers met spoed moet mogelijk worden


03-07-2007 * De SP wil dat de mogelijkheid wordt geschapen om overlastgevers met spoed onder toezicht te stellen als zij zorgen voor maatschappelijke ontwrichting. Tweede-Kamerlid Renske Leijten zal dit vanmiddag voorstellen in het debat met de minister over overlast door hangjongeren: "Als een wijk onleefbaar wordt door wangedrag van jongeren die ernstig ontsporen, moeten we een spoedprocedure achter de hand hebben."

"Een onder toezicht stelling als breekijzer om bij een gezin binnen te komen, is een vergaande maatregel," beseft Leijten. "Maar we moeten deze maatregel wel kunnen gebruiken als het gaat om jonge etters die een buurt echt terroriseren en hun ouders weigeren hier iets aan te doen."

Ouders moeten zich volgens Leijten niet kunnen onttrekken aan de problemen die door hun kinderen worden veroorzaakt. "Als ze dat toch doen, moeten we ons daar niet bij neerleggen. Ze moeten betrokken worden, het liefst vrijwillig, maar anders met dwang. Bij ernstige gedragsproblematiek en ouders die niet optreden kan een kind dan onder toezicht gesteld worden van een voogd."