GroenLinks

Kamer steunt GroenLinks adoptie moties

3 juli 2007

GroenLinks is zeer verheugd dat nu eindelijk ook homo-ouders in aanmerking komen voor interlandelijke adoptie. Hiermee is een principiële stap gezet in de strijd tegen discriminatie van homo-ouders. Nu nog de maatregelen om erkenning voor lesbische meemoeders te vereenvoudigen. Daarnaast heeft de Kamer twee moties van GroenLinks gesteund waarin enerzijds wordt gevraagd om betere voorlichting aan aanstaande homo-ouders over de specifieke juridische belemmeringen die zij kunnen ondervinden en anderzijds het kabinet wordt opgedragen om de praktische problemen rondom adoptie in het algemeen op te lossen.

Aanstaande adoptie-ouders worden regelmatig geconfronteerd met limieten voor het aantal af te geven beginseltoestemmingen, enorm lange doorlooptijden, weigerachtige adoptiebemiddelaars en te kort schietende adoptiezorg. Klachten hierover kunnen niet worden behandeld, omdat er geen onafhankelijk klachtenorgaan bestaat.

Het versterkingsprogramma adoptie waar de motie om verzoekt moet als het aan GroenLinks ligt onnodige complicaties uit de weg ruimen en bijdragen aan een eerlijke, snelle en transparante adoptieprocedure waarin de rechten van het kind en de ouders gewaarborgd worden.

Naïma Azough