Koenders spreekt Ban Ki-Moon over Uruzgan en zegt 15 mln euro toe

Secretaris-Generaal van de VN, Ban Ki-Moon, en speciale VN-vertegenwoordiger voor Afghanistan, Tom Koenigs, hebben zich positief betoond over het voorstel van minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) om een speciale VN-vertegenwoordiger te benoemen die vanuit Kabul belast is met Uruzgan (VN-programma's en politieke relaties). Dit is een positieve stap nu een VN-kantoor in Tarin Kowt nog op zich laat wachten.

Verder heeft minister Koenders 15 miljoen euro aan President Karzai toegezegd, bestemd voor versterking van het juridische system voor de periode 2007-2009. Dit valt onder de paraplu van het ARTF en is bestemd voor mensenrechten, gelijke toegang tot het juridische system, training van rechters, infrastructuur en vrouwenrechten. Het geld dient ook besteed te worden aan transitional justice (een einde aan de straffeloosheid). Daarbij heeft Koenders kritische opmerkingen gemaakt over de mensenrechtensituatie in Afghanistan en is opnieuw steun toegezegd aan de Afghaanse Mensenrechtencommissie.

President Karzai en minister Koenders waren aanwezig op een conferentie over de versterking van mensenrechten en de rechtstaat in Afghanistan o.l.v. premier Prodi van Italie. Het Voorzitterschap betreurde alle burgerslachtoffers die gevallen zijn in Afghanistan. Het Nederlandse beleid t.a.v. een onafhankelijk onderzoek met behulp van de Afghaanse Mensenrechtencommissie werd verwelkomd. Tevens heeft Koenders op verzoek de Nederlandse positie t.a.v. de missie in Afghanistan uitgelegd, waarbij na 2008 alle opties open zijn.

Noot voor redacties (