Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 3 juli 2007

Broedresultaten in vosvrij weidevogelparadijs bij Assendelft gunstig

Dit voorjaar is in de Veenpolder bij Assendelft ten behoeve van de weidevogels een voswerend elektrisch raster geplaatst rondom 10 ha grasland. Nadat de twee betrokken boeren Blommestein en Zijp hun medewerking gaven, is een wervelende start gemaakt. Mede door professionele vrijwilligers ter plaatse, ruige stalmest en laat maaien zijn maar liefst 20 van de 26 nesten van weidevogels uitgekomen.

In totaal hebben tien grutto's, zeven kieviten, vijf tureluurs, drie slobeenden en een wilde eend gebroed binnen de afrastering. 77 % van alle nesten is uitgekomen. Vergeleken met vorig jaar, toen alle nesten verloren zijn gegaan door predatie, is dit een heel mooi resultaat. In de kuikenfase is er niet gemaaid, zodat er lang gras kon blijven staan om de pullen voldoende voedsel en dekking te bieden. In een volledig kaal gemaaid grasland zijn de pullen kwetsbaar omdat ze geen dekking vinden tegen vossen, kraaien en reigers en ze onvoldoende voedsel kunnen vinden.

Eind februari is in het gebied in de Veenpolder ruige mest uitgereden, deze mest bevordert het bodemleven zodat er voldoende voedsel is voor de weidevogels. De strootjes in de mest gebruiken de weidevogels om nesten te bouwen. Tijdens het broedseizoen heeft weidevogelbeschermer Cees van Slooten (Vrijwillige Weidevogelgroep Assendelft) het gebied goed in de gaten gehouden. Samen met medewerkers van Landschap Noord-Holland is regelmatig het gras onder het schrikdraad gemaaid om weglekken van de stroom te voorkomen. Vanaf 16 april werden de eerste nesten van grutto, kievit en tureluur gevonden. Deze nesten werden op afstand in de gaten gehouden om verstoring te voorkomen.

Landschap Noord-Holland en de Vrijwillige Weidevogelgroep Assendelft is tevreden over het verloop van de proef. Mits de situatie gunstig is wil Landschap Noord-Holland deze maatregel ook in andere gebieden toepassen. Het project is uitgevoerd met een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.