Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Lozing Petten blijkt technische storing


03-07-2007

Bij de Hoge Flux Reactor in Petten heeft in september 2001 geen ongecontroleerde lozing van radioactieve stoffen plaatsgevonden. De hoge waarden die destijds zijn gemeten, waren waarschijnlijk het gevolg van een technische storing in het computersysteem dat de meetsignalen verwerkt. Dit blijkt uit onderzoek van de Kernfysische Dienst (KFD) van de VROM-Inspectie. Minister Cramer heeft de onderzoeksresultaten naar de Tweede Kamer gestuurd.

Op 11 september 2006 is bij de KFD aangifte gedaan door het Meldpunt Nucleaire Veiligheid Noord-Holland. Bij het onderzoek maakte de KFD gebruik van databestanden, beschrijvingen van meetsystemen en verklaringen van de Nucleair Research and Consultancy Group (NRG) en onderzoeksresultaten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De conclusies van het onderzoek zijn duidelijk. Op 19 en 26 september zijn hoge piekwaarden gesignaleerd in een hulpmeetsysteem van de NRG die zouden duiden op een lozing. In het primaire systeem, dat wordt gebruikt voor lozingsrapportages, zijn echter geen piekwaarden of afwijkingen aangetroffen. Op basis van diverse analyses is vastgesteld dat de piekwaarden niet het gevolg kunnen zijn van een (on)gecontroleerde radioactieve lozing. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de piekwaarden veroorzaakt door een technische storing. Daardoor is een miscommunicatie ontstaan tussen de detector en het registratiesysteem. Hierdoor is een lozing waargenomen die er nooit is geweest. De onafhankelijke meetresultaten van het RIVM bevestigen die lezing.

Borging
Hoewel de communicatiestoring heeft plaatsgevonden in een hulpsysteem en deze storingen onvermijdelijk zijn, zet de NRG een borgingsysteem op. Daarmee moeten afwijkende waarden in het hulpmeetsysteem (door communicatiestoringen of waarden boven een bepaald onderzoeks- of alarmniveau) in de toekomst direct worden onderzocht en vastgelegd. Voor het primaire registratiesysteem geldt deze borging al geruime tijd.

Download


Zie het origineel


* Kamerbrief (Word)

* Rapport Onderzoek naar vermeende lozingen HFR Petten (Word)
* Brief NRG (pdf)

* RIVM--rapport (pdf)