Ingezonden persbericht


René Paas: "Voorstel geen uitweg uit impasse"

CNV ziet weinig in ontslagvoorstel van kabinet

Het kabinetsvoorstel voor een aanpassing van het ontslagrecht is volgens CNV-voorzitter René Paas 'geen uitweg uit de impasse'. "Dit voorstel is geen verbetering. Het wekt de indruk dat iedereen die ontslagen wordt, een behoorlijke vergoeding krijgt. Maar als je beter kijkt, is dat niet waar. En vooral loyale medewerkers, die zich jaren voor het bedrijf hebben ingespannen jaren, betalen de prijs. Dat is niet te rechtvaardigen", aldus Paas.

Basis van het voorstel is dat niet langer de rechter of het CWI vooraf toetst of het ontslag zorgvuldig is, maar dat werkgevers gewoon kunnen ontslaan, als ze maar betalen. De hoogte van de vergoeding wordt in de wet geregeld. De indruk wordt hierdoor gewekt dat iedereen nu een ontslagvergoeding krijgt, maar dat is niet waar. Wanneer een bedrijf om economische redenen ontslag aanvraagt, zijn er ook in het nieuwe stelsel geen of fors lagere vergoedingen. Paas: "Het kabinetsvoorstel houdt dus de nadelen van het huidige stelsel met kantonrechter en CWI. Daarnaast verliest het ontslagrecht de verplichte zorgvuldigheidstoets vooraf. Kwetsbare groepen worden het eerst de dupe."

Het voorstel bevat ook positieve elementen, zoals een verplichting tot scholing. Ook is het waardevol dat het kabinet een begin maakt met het versterken van de positie van flexwerkers, al gaat het minder ver dan de voorstellen die het CNV daarvoor deed. De veelbesproken maximering van de ontslagvergoeding vindt Paas geen vooruitgang. Het raakt niet de managers met een topinkomen. Die blijven buiten schot. Het voorstel raakt vooral mensen die jarenlang loyaal zijn geweest aan een bedrijf. "Werkgevers vinden mensen van 45 jaar al oud en weigeren ze nog in dienst te nemen. Zolang er in die opstelling geen verandering komt, vind ik de voorstellen een onverteerbare verslechtering", aldus Paas. "Loyaliteit wordt zo bestraft."

Het kabinet heeft aan werkgevers en werknemers in de Stichting van de Arbeid gevraagd om te adviseren over dit voorstel. Paas verwacht niet dat werkgevers en werknemers het eens worden over het kabinetsvoorstel. "We praten al jaren over het onderwerp en het leidt tot niets. Het staat inmiddels wel vast dat een soepeler ontslagrecht niet meer banen oplevert. Maar als je hard en vaak genoeg roept dat ontslagrecht een probleem is, dan ga je er zelf in geloven. Blijkbaar zijn werkgevers en kabinet in hun eigen valkuil getrapt."

Voor nadere informatie
Jos Stuart, hoofd communicatie CNV Vakcentrale, 06 - 53 202 891

Op 2 april is de CNV Vakcentrale verhuisd naar een nieuw adres in Utrecht. Samen met CNV Onderwijs, de CNV BedrijvenBond en CNV Jongeren zijn we nu in één, nieuw pand gehuisvest. Ons adres en telefoonnummer zijn hierdoor gewijzigd in:

Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2475, 3500 GL Utrecht (ongewijzigd) Telefoonnummer voor leden: CNV Info, 030 - 751 1001 Telefoonnummer voor zakelijke relaties: 030-751 1000

Meer informatie op www.cnv.nl