Stichting Aids Fonds

Onderzoek: hiv uit menselijke cellen verwijderd

03-07-2007
Duitse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om genen van het hiv-virus uit menselijke cellen te verwijderen. Er wordt gesproken van een doorbraak. Betekent dit dat hiv te genezen is?

Laboratoriumonderzoek
Op wetenschappelijk gebied is er zeker sprake van een doorbraak. Maar het is nog te vroeg om in te schatten of dit in de praktijk kan worden doorvertaald naar een werkbaar medicijn en kan worden toegepast in het menselijk lichaam. Het betreft hier onderzoek in een laboratoriumsetting. De onderzoekers hebben een enzym gebruikt, dat in staat is om hiv-genen uit menselijke cellen te knippen. De cellen zijn daarna vrij van hiv, aldus de wetenschappers.

Vragen
Aidsdeskundige Joep Lange geeft aan dat er nog vele vragen moeten worden beantwoord voordat het toepasbaar is.

- Kunnen de enzymen binnen het menselijk lichaam alle geïnfecteerde cellen opsporen? In het laboratorium zijn enkele cellen gebruikt waarbij je het enzym zo op de juiste plek krijgt. Hoe krijg je dit voor elkaar in het menselijk lichaam?

- Hoe krijg je de enzymen in het lichaam? Als je ze in een pil stopt, worden ze meteen door het lichaam afgebroken.

- Zijn er nadelige gevolgen in het lichaam? Richten de enzymen tegelijkertijd schade aan? En wat zijn de gevolgen als je in dna gaat knippen?

Conclusie
Kortom, het is een belangrijke vinding dat hiv uit een menselijke cel kan worden geknipt. Maar de antwoorden op al deze vragen moeten nog worden gevonden. Het is dus onmogelijk om te zeggen of deze vondst over 10 jaar leidt tot een geneesmiddel tegen hiv.