Ministerie van Buitenlandse Zaken

Mededeling inzake verslag over de uitvoering van het Haags Programma - 2006

Voorstel: Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement: Verslag over de uitvoering van het Haags Programma - 2006 Datum Commissiedocument: 3 juli 2007
Nr. Commissiedocument: COM (2007) 373 definitief Pre-lex: http://ec.europa.eu/prelex/detail_dossier_real.cfm?CL=nl &DosId=195917
Nr. impact-assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board: niet beschikbaar
Behandelingstraject Raad: JBZ-Raad (PM)
Eerstverantwoordelijk ministerie: Justitie

* Essentie mededeling

* Subsidiariteit en proportionaliteit

* Nederlandse positie

Essentie mededeling

Deze mededeling is het tweede jaarverslag van de Commissie over de voortgang van het Haags Programma ter bevordering van de versterking van vrijheid, veiligheid en recht in de EU. Het doel van dit verslag is het geven van een overzicht van hoe het staat met de goedkeuring en de nationale uitvoering van de maatregelen die in het Haags Programma voor 2006 waren voorzien. Deze maatregelen betreffen de volgende gebieden:


- Algemene beleidslijnen
Evaluatie, eerbiediging en bevordering van de grondrechten, Europees Hof van Justitie, Europese drugsstrategie;


- Versterking van vrijheid
Burgerschap van de Unie, asiel-, migratie- en grensbeleid, Gemeenschappelijk Europees asielstelsel, legale migratie, integratie van onderdanen van derde landen, bestrijding van illegale immigratie, externe dimensie van asiel en migratie, grensbeheer, biometrische identificatiemiddelen, informatiesystemen, visumbeleid;


- Versterking van veiligheid
Uitwisseling van informatie tussen wethandhavingsautoriteiten en rechterlijke instanties, terrorismebestrijding, preventie en bestrijding van georganiseerde criminaliteit, politie- en douanesamenwerking, beheersing van crises binnen de Unie, algemene criminaliteitspreventie, het opbouwen van wederzijds vertrouwen, justitiële samenwerking in strafzaken en burgerlijke zaken.

De Commissie geeft aan dat niet op alle gebieden evenveel vorderingen zijn geboekt. Het totaalbeeld over de voortgang is minder positief dan in 2005.

De Commissie geeft aan dat de resultaten bevredigend zijn op de volgende gebieden:
eerbiediging en bevordering van de grondrechten, Europese drugsstrategie, burgerschap van de Unie, asiel- en migratiebeleid, grensbeheer, visumbeleid, justitiële samenwerking in burgerlijke zaken en terrorismebestrijding.

Onvoldoende resultaten zijn volgens de Commissie geboekt op de gebieden:
politie- en douanesamenwerking, preventie en bestrijding van georganiseerde c riminaliteit en
justitiële samenwerking in strafzaken (al deze gebieden vallen onder het thema Versterking van veiligheid, d.w.z. onder Titel VI van het EU-Verdrag). De Commissie geeft aan dat de tegenvallende resultaten op deze gebieden onder andere te wijten zijn aan de van toepassing zijnde (unanieme) besluitvormingsprocedures.

Dit verslag laat een discrepantie zien tussen de vorderingen bij goedkeuring op EU-niveau en de toepassing (d.w.z. de omzetting van richtlijnen en kaderbesluiten in nationale wetgeving) op het niveau van de lidstaten. De vorderingen op het gebied van goedkeuring door de instellingen van voorstellen die vallen onder Titel IV van het EG-Verdrag is over het algemeen positief, maar de omzetting daarvan op nationaal niveau is duidelijk voor verbetering vatbaar.

Subsidiariteit en proportionaliteit

Niet van toepassing.

Nederlandse positie

Nederland hecht grote waarde aan een tijdige en adequate uitvoering van het Haags Programma. Het jaarlijkse verslag vormt hierbij een geschikt instrument.

Het Haags Programma poogt op Europees niveau oplossingen te vinden voor een aantal grensoverschrijdende problemen die de belangen van Europese burgers direct raken. Juist daarom ziet de regering de geschetste besluitvormingsproblematiek als een illustratie van het belang van de burger bij institutionele vooruitgang in Europa. Het toekomstige Hervormingsverdrag biedt aanknopingspunten om op termijn de besluitvormingsprocedures op een aantal gebieden binnen de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht te verbeteren.

Uit het in de mededeling opgenomen totaalbeeld van de uitvoeringsachterstand per lidstaat blijkt dat Nederland een achterstand van ongeveer 5% heeft. Hiermee behoort Nederland tot de (zeven) lidstaten met een geringe achterstand.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl