Nederlandse en Belgische dierenliefhebbers naar `Running of the Nudes'


'mensenrennen' in Pamplona

PAMPLONA/UTRECHT, 20070627 -- Een bus vol Nederlandse en Belgische dierenliefhebbers reist op dinsdag 3 juli a.s. samen met het Comité Anti Stierenvechten (CAS) af naar Spanje om samen met honderden andere activisten van over de hele wereld deel te nemen aan een unieke demonstratie van dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Deze dierenliefhebbers zullen op 5 juli a.s. -twee dagen voor de start van de jaarlijkse stierenrennen- zélf door de straten van Pamplona lopen, met niet veel meer aan dan wit ondergoed, een rood sjaaltje en stierenhorens.

Zij doen aan deze actie mee, omdat zij de inwoners van Pamplona en toeristen willen laten weten dat er een diervriendelijk alternatief is voor de stierenrennen en de dodelijke stierengevechten die daarop volgen.

De actie van PETA, die dit jaar voor de zesde keer wordt georganiseerd, krijgt ieder jaar meer internationale persaandacht en het aantal deelnemers verdubbelt elk jaar; in 2005 waren er meer dan 600 deelnemers uit 20 verschillende landen, in 2006 waren dit er meer dan 1.000 en dit jaar worden er nóg meer mensen verwacht. Saskia Oskam van het Comité Anti Stierenvechten: "Dierenliefhebbers van over de hele wereld blijven brieven schrijven naar de burgemeester van Pamplona met de vraag om een nieuwe traditie te omarmen -de `naakte mensenrennen'-, in plaats van stieren te blijven misbruiken voor een zeer wrede traditie".

"De Running of the Bulls - zoals de stierenrennen in Pamplona worden genoemd - moet het met name hebben van toeristen, maar de meeste bezoekers hebben géén idee van de wreedheden die de dieren moeten ondergaan vóór, tijdens en na de stierenrennen. Voordat de stieren door de straten gejaagd worden, worden ze al op diverse manieren opgefokt. Stieren zijn er niet op gebouwd om te rennen, maar ze worden opgejaagd door de smalle en gladde wegafzettingen (de straten worden natgespoten) naar de arena. Ze glijden hierbij regelmatig uit en lopen botbreuken en gescheurde spieren op. In 2005 is er weer een stier bij de stierenrennen overleden, de rest sterft 's avonds tijdens een stierengevecht in de plaatselijke arena".

De Spaanse tegenstand tegen stierengevechten neemt steeds meer toe. Uit onderzoek van Gallup International blijkt dat 70% van de Spanjaarden niets van het stierenvechten moeten hebben.

"Dieren mishandelen en uitbuiten enkel en alleen voor vermaak is iets uit de Middeleeuwen" zegt PETA-campagnecoördinator Lauren Bowey. "Ons evenement `Running of the Nudes' zal mensen vermaken zonder één enkele stier of ander dier te martelen, in tegenstelling tot die sadistische stierenrennen en stierengevechten".