Stadsdeel Bos en Lommer


Persuitnodiging
Datum 28 juni 2007
Ons kenmerk 070628kn

"Er is geen vluchtstrook"

Allochtone mantelzorgers presenteren uniek onderzoek

Er is geen vluchtstrook voor allochtone mantelzorgers. Dat concluderen vier mantelzorgers die in samenwerking met het Amsterdams Patiënten / Consumenten Platform, onderzocht hebben wat de effecten zijn van mantelzorg op het dagelijkse leven van allochtone mantelzorgers.

Grote sociale en emotionele druk
Uit het onderzoek blijkt dat veel allochtone mantelzorgers zich niet bewust zijn van de bijzondere taak die zij verrichten. Naast de verzorging van een vader of moeder, zorgen mantelzorgers ook voor hun eigen gezin, werken en volgen soms een opleiding. Zij voelen het als 'verraad' om hun verhaal te doen. Ze voelen zich verplicht om te zorgen. Vanuit hun eigen cultuur of doordat de familie het hun verplicht.

Met partners werken aan betere ondersteuning van mantelzorgers Ayhan Yalin, portefeuillehouder Welzijn en zorg, stelt: "Naar schatting geven jaarlijks zo'n 2,4 miljoen mantelzorgers langer dan drie maanden meer dan acht uur per week hulp. Het is niet cijfermatig bekend of allochtonen vaker mantelzorg verrichten dan autochtonen. Er is wel een vermoeden dat dat zo is: allochtone ouderen verwachten dat hun kinderen voor ze zorgen; allochtone kinderen voelen zich moreel verplicht om voor hun ouders te zorgen. Ik ben daarom blij met de aanbevelingen die voortkomen uit het onderzoek. Deze gelden niet alleen voor Bos en Lommer, maar staan symbool voor heel Amsterdam. Samen met onze partners gaan we werken aan betere ondersteuning voor mantelzorgers."

----- einde bericht -----



Stadsdeel Bos en Lommer