Ingezonden persbericht


Persbericht
van de burgerbeweging 'Openheid over Irak'

www.OpenheidOverIrak.nu

29 juni 2007

Burgers roepen Eerste Kamer op tot actie inzake 'Irak' Meer dan 100-duizend handtekeningen voor parlementaire enquête

Op 3 juli a.s. zal de burgerbeweging 'Openheid over Irak' (OOI) een harde klop geven op de deur van de Nederlandse politiek. Met steun van de SP, GroenLinks en de coalitie 'Stop de Oorlog' haalde de beweging meer dan 100-duizend handtekeningen op voor een parlementaire enquête naar de Nederlandse betrokkenheid bij de Irak-oorlog. De handtekeningen zullen door Martijn de Rooi van OOI worden aangeboden aan de voorzitter, de fractievoorzitters en de commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking van de Eerste Kamer, in aanwezigheid van Harry van Bommel (SP), Femke Halsema (GroenLinks) en Bart Griffioen (Stop de Oorlog). De Eerste Kamer debatteert op 3 juli over mandatering van toekomstige Nederlandse missies en betrokkenheid bij conflicten. De aanbieding vindt plaats op het symbolische tijdstip van vijf voor twaalf bij de ingang van Binnenhof 22 in Den Haag.

OOI wendt zich tot de Senaat omdat de Tweede Kamer iedere roep om een onderzoek heeft verworpen. De handtekeningen moeten de senatoren herinneren aan het feit dat sinds 2003 een grote meerderheid van de bevolking wil weten hoe het zit met de Nederlandse steun aan de oorlog tegen Irak. Daarvoor bestaan dwingende redenen.

Journalistiek graafwerk - onder andere door Zembla, NRC Handelsblad, Argos en Reporter - heeft een reeks ernstige feiten aan het licht gebracht: onzorgvuldigheden en tegenstrijdigheden in de besluitvorming rond de steun aan de oorlog, misleiding van het parlement door de regering, verzwegen 'schietincidenten', mishandeling van Iraakse burgers en mogelijke heimelijke militaire steun aan de oorlog, al dan niet onder de noemer Operation Enduring Freedom. Mede met het oog op de toekomst is het essentieel dat er rond al deze punten opening van zaken komt.

OOI trok als onderdeel van de actie honderd dagen door het land. Overal werd gesproken met burgers over hun gevoelens met betrekking tot de verleende steun aan de oorlog, en het gebrek aan verantwoording door de regering. De verontwaardiging hierover onder de bevolking blijkt uitgesproken groot, goed voor meer dan duizend handtekeningen per dag.



Voor de redactie
Indien u meer informatie wenst of in contact wilt komen met de initiatiefnemers, kunt u bellen met Sylvia Pessireron op nummer 06-50 881 036. Gelieve deze contactinformatie niet te publiceren.