Socialistische Partij

Handtekeningenactie "Openheid Irak" groot succes. Inbreng SP doorslaggevend

29-06-2007 * Harry van Bommel, één van de initiatiefnemers van de in maart gestarte handtekeningenactie "Openheid Irak", dankt alle vredesactivisten die hard hebben gewerkt om in totaal 126.000 handtekeningen in te zamelen. Dit enorme aantal werd samengebracht door activisten van "Openheid over Irak" en van Stop de Oorlog, GroenLinks, D66 en vooral door de SP.

Van Bommel: "Mijn dank gaat in het bijzonder uit naar de 140 afdelingen van de SP die samen goed waren voor bijna 100.000 handtekeningen. Dat is bijna 80% van het totaal. De inbreng van de SP-activisten was doorslaggevend voor het slagen van deze actie. Er waren zelfs enkele doorzetters die in hun eentje duizenden handtekeningen hebben ingezameld en hele afdelingen tot grote actiebereidheid hebben opgezweept. Het is zonder meer fantastisch hoe zij vele vrijwillige uren samen in actie waren."

Dinsdag 3 juli biedt Harry van Bommel samen met Martijn de Rooi van Openheid over Irak, Femke Halsema (GroenLinks) en Bart Griffioen (Stop de Oorlog) de handtekeningen aan, aan de voorzitter van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer zal binnenkort debatteren over de voorwaarden waaronder Nederland aan oorlogen mee kan doen. Daarbij komt ook de steun van Nederland aan de Amerikanen en de Engelsen bij de aanval op Irak in maart 2003 aan bod. "De hele wereld werd die oorlog door de strot geduwd," aldus Van Bommel, "het is zonneklaar dat een groot deel van de bevolking wil dat er openheid komt. Via een parlementaire enquête moet er duidelijkheid komen waarom Nederland meedeed aan deze zich nog steeds voortslepende oorlog. Het deksel moet van de doofpot. De Eerste Kamer moet daartoe nu besluiten."

Het aanbieden van een doofpot en de handtekeningen vindt dinsdag 3 juli plaats van 11.30 tot 12.30 voor de deur van de Eerste Kamer aan het Binnenhof in Den Haag.