Technische Universiteit Delft

Uitnodiging Ampelmann
Dinsdag 3 juli 2007

persconferentie & demonstratie

Na een aantal maanden van intensieve inspanning wat betreft ontwerp, fabricage en installatie zal de Ampelmann Demonstrator dinsdag 3 juli voor het eerst op ware grootte gepresenteerd worden aan pers, industrie, universiteit en publiek. Hiervoor zal de Ampelmann Demonstrator (5,0m x 5,5m x 5,6m: full stroke) nog net door alle brughoofden van de Schie geloodst kunnen worden om na Vermeer nog een laatste 'Gezicht op Delft' te kunnen werpen alvorens voor de eerste offshore-testen deze zomer de Noordzee op te gaan.

Waar & Wanneer

agenda dinsdag 3 juli 2007
13.00-13.45 Persconferentie*
14.00 S tart Demonstratie in Kolk **
15.00 Afsluitende borrel in Kolk**

Met deze aankondiging wil het Ampelmannteam een ieder uitnodigen die de de eerste stappen van de Ampelmann met eigen ogen wil aanschouwen en tevens willen wij met een demonstratie in de Schie iedereen bedanken die hier afgelopen maanden zo hard aan heeft meegewerkt!
In het kort...
De Ampelmann is een onderzoeksproject van de TU Delft dat enkele jaren geleden is opgezet door 5 onderzoekers aan de universiteit. Dit team, gesteund door een groot aantal experts op de verschillende deelgebieden binnen de universiteit en daarbuiten, heeft als doel het overstappen op volle zee van een bewegend schip naar een vaste constructie in zee (olieplatform, windturbine) veiliger te maken. Het Ampelmannconcept gebruikt hiervoor een hydraulisch aangestuurd zesbenig platform, ook wel bekend in de vliegtuigindustrie als vluchtsimulator. Met zeer nauwkeurige en snelle meetsensoren en een speciaal ontworpen computerprogramma worden de cilinders van dit platform door de Ampelmann vervolgens zo aangestuurd dat het platform continu alle bewegingen van het schip 'real-time' compenseert...

Wanneer men zich dus bovenop dit platform begeeft zal men nagenoeg geen scheepsbewegingen meer ondervinden. Vervolgens kan met behulp van een uitschuifbare loopbrug eenvoudig en veilig overgestapt worden naar de offshore constructie, zelfs bij grote golfhoogte.


* Pers wordt verzocht zich per email aan te melden: j.m.l.koch@tudelft.nl

Lokatie persconferentie: YES!Delft Incubator
Rotterdamseweg 145
2628 AL Delft
Tel: 015 2782816 (YES!Delft)
Tel: 015-2786828 (contactpersoon Ampelmann)
www.ampelmann.nl


** Openbaar: toegang en borrel gratis
Lokatie demonstratie: Kolk (Schie) Hooikade, Delft
Turning Technology into Business Naast de ambitie om met de Ampelmann de toegang naar offshore constructies veiliger te maken is het team in volle voorbereiding om de gepatenteerde technologie te commercialiseren in een eigen onderneming. In dit proces vindt de Ampelmann vooral veel steun bij de universiteit, haar incubator YES!Delft en bij de verscheidene opgedane zakelijke contacten met het winnen van meerdere businessplan wedstrijden zoals die van het Netwerk van Jonge Ondernemers (NJO) en New Venture.
Naar de toekomst toe verwacht de Ampelmann nog een grote verscheidenheid aan toepassingen van dit bewegingscompensatie platform. Te denken valt bijvoorbeeld aan antizeeziekte platforms en gestabiliseerde bubbelbaden op cruiseschepen of stabiel gehouden radarequipement voor de marine. Echter, in deze eerste fase richt de Ampelmann zich hoofdzakelijk op het vergroten van de toegankelijkheid van de onbemande offshore constructies waardoor reparaties eerder kunnen worden uitgevoerd en zodoende de opbrengst van deze constructies aanzienlijk vergroot kan worden. De volgende stap in de ontwikkeling is het inzetten van de Ampelmann voor 'regular crew transfers' naar de bemande platforms. Hierbij speelt de Ampelmann in op de directe vraag uit de markt om de kostbare en risicodragende helikoptervluchten tot een minimum te beperken.
Ontwerp Ampelmann + loopbrug www.ampelmann.nl Partners Sponsors
Belangrijkste mile-stones
December 2006: Start ontwerp Ampelmann Demonstrator Januari 2007: Bestellen eerste componenten April: 2007: Arriveren componenten Mei 2007: Start assemblage Ampelmann Juni 2007: Eerste indoor testen Ampelmann Juli 2007: Eerste outdoor testen Ampelmann Augustus 2007: Testen veiligheidssysteem Ampelmann September 2007: Toegang tot offshore windturbines Toegang tot offshore windturbines www.ampelmann.nl contact info@ampelmann.nl
In de aanloop naar de persconferentie en demonstratie van de Ampelmann Demonstrator op dinsdag 3 juli zend ik u graag nog het gedetailleerde programma met routebeschrijving en parkeergelegenheid voor beide activiteiten van morgen:

Programma persconferentie (YES!Delft: Rotterdamseweg 145, 2628AL, Delft)
12.30 - 13.00: Ontvangst pers YES!Delft
13.00 - 13.40: Persconferentie meer info: http://www.ampelmann.nl/index.php?id=9

Programma live demonstratie (Schie: kruising Hooikade/Zuidwal, Delft)
14.00 - 14.05: Welkomstwoord Bas Verkerk, Burgemeester van delft
14.05 - 14.15: Toespraak Hans van Luijk, voorzitter College van Bestuur Technische Univeriteit Delft
14.15 - 14.20: Onthulling Ampelmann Demonstrator door Huub den Rooijen, directeur Noordzee Wind, eigenaar van het Offshore Windpark Egmond aan Zee
14:20 - 14.30: Uitleg werking Ampelmann met demonstratie door Jan van der Tempel, projectleider Ampelmann
14:30 - 16.00: Borrel
16:00: Vertrek Ampelmann naar Rotterdam
Route beschrijving naar demonstratie (vanuit Den Haag (A13) / Rotterdam (A13)):
- Afslag 9: Delft centrum (Volg borden 'Delft Centrum')
- Oostpoortweg uitrijden richting centrum
- T-splitsing links Julianalaan oprijden
- Bij groot kruispunt met stoplichten rechts Mijnbouwstraat inrijden
- T-splitsing links Michiel de Ruyterweg inrijden
- Bij eerste stoplichten rechts de Julianalaan weer vervolgen oprijden
- Neem flauwe bocht mee naar links de Rotterdamseweg op Na +_ 300m vind u aan de linkerhand het gebouw van YES!Delft. Rondom het gebouw zijn meerdere gratis parkeergelegenheden.

Route beschrijving naar demonstratie (vanuit Den Haag (A3) / Rotterdam (A13)):
- Afslag 9: Delft centrum (Volg borden 'Delft Centrum' & 'Parkeren Zuidpoort')
- Oostpoortweg uitrijden richting centrum
- T-splitsing links Julianalaan oprijden
- Bij groot kruispunt met stoplichten rechts Mijnbouwstraat inrijden
- T-splitsing rechts Michiel de Ruyterweg inrijden
- Over de brug (Schie) links Zuidwal oprijden Bij 1e stoplichten aan uw rechterhand bevindt zich de parkeergarage Zuidpoort. De Ampelmann Demonstratie vindt plaats 200m in het verlengde van uw rijrichting aan de Zuidwal.

Groet namens het Ampelmann team,
Jillis Koch
015-2786828 www.ampelmann.nl
Attachment: 3x Foto outdoor testen monding Hoek van Holland (vrijdag 29 juni: 1m significante golf-hoogten)