Senternovem


Nieuws

03-07-2007 | Toekomst voor afval naoorlogse flatcomplexen

Bouwcarrousel bv en 2012 Architecten hebben in opdracht van SenterNovem een verkennende studie uitgevoerd naar de mogelijkheden voor hergebruik van gebouwcascos, sloop- en restmaterialen en afval in de omgeving van de naoorlogse flatcomplexen. Onder het motto bouw voort op wat nog waarde heeft' heeft het bureau twee ontwerpen uitgewerkt voor een concreet woonblok. Dit blok staat op de nominatie voor sloop.

Het eerste concept is een aanpak voor een flatgebouw met relatief eenvoudige ingrepen voor renovatie. Het tweede concept is een ingreep op blokniveau met vijf portiek- en galerijflats. Door functies zoals kleine bedrijfsruimten, winkels of horeca- en sportmogelijkheden toe te voegen en gebouwen aan elkaar te koppelen, ontstaat een woon- en werkmilieu met een andere stedenbouwkundige structuur. De daken worden deels gebruikt als groene ruimtes zodat sprake is van meervoudig ruimtegebruik. Serres en glasvliesgevels van autoruiten verhogen het isolerend en energiebufferend vermogen van de gebouwen. Om de kosten te dekken zijn duurdere huurwoningen in het plan opgenomen en wordt een rij grondgebonden koopwoningen aan het blok toegevoegd. Het geheel leidt tot een duidelijker stedenbouwkundig geheel zonder de aansluiting met de bestaande, omliggende stedelijke structuur te verliezen.

Bij beide concepten is het zoveel mogelijk gebruiken van het bestaande casco, de inzet van sloop- en afvalproducten en energiezuinigheid (combinatie van besparing en de inzet van duurzame energie). De sloop- en afvalproducten die worden ingezet zijn niet alleen uit de bouw afkomstig, denk aan bijvoorbeeld kunststofkozijnen en houten balken. Ook autoruiten of vloeistoftanks kunnen ingezet worden bij renovatie. Het gaat om materialen die elders vrijkomen in de stedelijke of industriële omgeving. De bedoeling is een zo hoogwaardig mogelijke inzet om 'downgrading' van de afvalstroom te voorkomen.

Stedenbouwkundige omstandigheden
Voor de ontwikkeling van de twee concepten hebben 2012 Architecten en Bouwcarrousel eerst uitvoerig studie gedaan naar de stedenbouwkundige omstandigheden van blok en de omgeving, de buitenruimte met het groen, de kwaliteiten van de woongebouwen (technische staat, bouwkundige constructie, materiaalgebruik, indelingen en afmetingen), en de huidige en gewenste bewonerssamenstelling.

Belangrijke argumenten die pleiten voor het inzetten van de uitgewerkte concepten zijn:

* het verkleinen van de afvalberg in het algemeen en die van bouw- en sloopafval in het bijzonder (in tegenstelling tot de trend van een stijgende afvalproductie)

* het verminderen van het verbruik van primaire grondstoffen en de daaraan gekoppelde (fossiele) energie, door meer hergebruiksproducten te gebruiken in plaats van nieuwe, primaire producten en vooral door gedeelten van het casco te hergebruiken die geschikt zijn voor inpassing in een nieuw ontwerp
* het onderzoeken van aanwezige optimalisatie-kansen omdat renovatie in plaats van sloop in combinatie met nieuwbouw geregeld plaatsvindt

* bevorderen wijk-economie: gebruikmaking van lokaal vrijkomende afval- en kringloopproducten leidt tot een versterking van de lokale economie en het bevordert de lokale werkgelegenheid - met name voor laagopgeleiden

Zodra het rapport beschikbaar is kunt u het via ons publicatiebestand op deze website downloaden.