Gemeente Oirschot

Zwerfkattenprobleem onder controle

De samenwerking tussen de gemeente Oirschot en Dierenbescherming in haar aanpak rondom de overlast van verwilderde zwerfkatten is succesvol gebleken. Alle meldingen zijn afgehandeld, in totaal zijn 58 katten gevangen.

Begin 2007 is de Dierenbescherming op verzoek van de gemeente Oirschot overlastmeldingen van verwilderde straatkatten gaan onderzoeken en aanpakken. In de loop der maanden zijn in totaal 19 meldingen ontvangen uit de Beerzen en Oirschot. Eind juni is de laatste melding afgerond. In een periode van 6 maanden heeft de Dierenbescherming 58 katten gevangen. Een deel van deze katten komt niet meer terug. Zo zijn 6 volwassen katten en 13 kittens aan het asiel overgedragen ter socialisatie en herplaatsing. Middels gastgezinnen zijn alle kittens een socialisatietraject ingegaan, verwacht wordt dat allen in de loop van de komende maanden een nieuw onderdak vinden. Verder zijn 4 half-verwilderde katten na castratie ondergebracht bij een boerderij. Deze katten konden door omstandigheden niet terug naar de oude locatie, zij zullen voortaan dienst doen als natuurlijke muizenvanger. De overige 35 katten zijn na castratie terug geplaatst in hun leefgebied.

De Dierenbescherming en gemeente Oirschot zijn zeer tevreden over het verloop van de vangacties en de onderlinge samenwerking. Ook de medewerking van melders, kattenvoerders en buurtbewoners is zonder problemen verlopen, wat de vangacties soepel deed verlopen. Enkele gevangen katten bleken medische problemen te hebben. Dit varieerde van een kogeltje in een flank, een gehavend oog, een kleine open wond tot een luchtweginfectie. De dierenartsen van de Kring dierenartsen Eindhoven e.o. hebben de betreffende dieren de nodige veterinaire zorg geboden zodat alle katten gezond `naar huis' konden.

Om overlast van verwilderde zwerfkatten te minimaliseren maken de gemeente Oirschot en Dierenbescherming gebruik van een beproefde methode. De zwerfkatten worden gevangen, onvruchtbaar gemaakt en vervolgens weer teruggezet in hun oude omgeving. Terug in de groep is een gecastreerde kat veel rustiger. De paringsdrang, inclusief het krijsen, vechten en sproeien is sterk verminderd. Omwonenden zullen dus veel minder last hebben. Ook groeit de populatie niet meer, omdat de dieren onvruchtbaar zijn gemaakt. Sinds begin jaren 80 passen organisaties in binnen- en buitenland deze methode met succes toe. Nu aldus ook met succes in Oirschot!

Voor meer informatie kunt u terecht bij Myriam Menke, gemeente Oirschot, telefoon (0499) 583 333.