Senternovem


03-07-2007 | Top Institute voor Food & Nutrition in Wageningen

Top Institute voor Food & Nutrition in Wageningen

Minister Van der Hoeven heeft onlangs in Wageningen het Top Institute voor Food & Nutrition geopend (TIFN). Binnen dit topinstituut werken bedrijven en kennisinstellingen samen aan het behouden en verder uitbouwen van de leidende kennispositie van Nederland op het terrein van voeding.

Economische Zaken heeft in totaal 61 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het topinstituut. Het bedrijfsleven en kennisinstellingen investeren een even groot bedrag. Met het TIFN bouwt de voedingssector voort op het succesvolle Wageningen Centre for Food Science, waarin sinds 1997 succesvol is samengewerkt door overheid en bedrijfsleven. Het topinstituut levert kennis, die tegemoet komt aan concrete vragen vanuit het bedrijfsleven.

Gezond eten
Een belangrijk thema is gezonde voeding, omdat dit inspeelt op maatschappelijke problemen zoals obesitas en hart- en vaatziekten. TIFN vormt de eerste fase van het Food & Nutrition Delta innovatieprogramma van overheid en bedrijfsleven. De eerste 44 innovatieprojecten van bedrijven zijn recent van start gegaan. Hierin nemen 47 MKB-bedrijven, negentien grote bedrijven en zes kennisinstellingen deel.

Om de sterke concurrentiepositie van Nederland op het terrein van voeding te behouden en uit te bouwen is het volgens de minister belangrijk dat de voorziene schaarste aan onderzoekers en technici snel wordt aangepakt. Het aantal nieuwe instromers in het onderwijs op het gebied van levensmiddelentechnologie is nu al onvoldoende om aan de groeiende vraag te voldoen. Er is al onderzoek uitgevoerd hoe dit tekort aan personeel bestreden kan worden.

Jongeren
Tijdens haar bezoek ontving Van der Hoeven het onderzoek 'Human Capital Roadmap Food & Nutrition'. Ze prees de sector voor dit initiatief en riep alle betrokken partijen op om samen te werken en zo de belangstelling onder jongeren voor deze boeiende en dynamische sector te vergroten.