KIM: Auto en fiets zeer goed gewaardeerd

De auto en de fiets worden door Nederlanders zeer goed gewaardeerd, respectievelijk 86% en 84% oordeelt positief. Het openbaar vervoer wordt minder goed gewaardeerd: 51% oordeelt negatief, 26% oordeelt positief. Hoe vaker men gebruik maakt van auto, fiets en openbaar vervoer, des te positiever men hierover oordeelt. Dit is vooral het geval bij het openbaar vervoer.
Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de publicatie van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) Beleving en beeldvorming van mobiliteit, die vandaag is verschenen. In het rapport wordt antwoord gegeven op de vraag hoe Nederlanders het gebruik van auto, fiets en openbaar vervoer beleven en welke beelden zij hierbij hebben.
Auto biedt vrijheid, gemak, comfort, snelheid en plezierOver de auto oordeelt 86% van de Nederlanders positief, 5% velt een negatief oordeel. Hoe vaker men van de auto gebruik maakt, des te positiever men hierover denkt: van de Nederlanders die meerdere keren per week met de auto onderweg zijn, oordeelt 91% positief over de auto; de Nederlanders die niet of nauwelijks gebruik maken van de auto oordelen vaker negatief (24%).De auto wordt vaak geassocieerd met onafhankelijkheid (vrijheid), flexibiliteit, gemak, comfort, snelheid, veiligheid en plezier. De fileproblematiek doet nauwelijks af aan het positieve beeld dat Nederlanders van de auto hebben. Hoewel velen de files als een ernstig maatschappelijk probleem beschouwen, ondervindt men er zelf weinig problemen mee. Dat komt vooral doordat een groot deel van de autogebruikers zelden tot nooit in de file staan (63%). Maar ook van de automobilisten die wel minstens één keer per week in de file staan, heeft 26% hier persoonlijk nauwelijks of geen problemen mee. Vaker genoemde ergernissen onder automobilisten zijn het gedrag van medeweggebruikers en de hoge kosten. In de vrije tijd zijn parkeerproblemen een veelvoorkomende ergernis.
Fietsen is goedkoop, betrouwbaar en kent nauwelijks nadelenOver de fiets oordeelt 84% van de Nederlanders positief, 7% heeft een negatief oordeel. Frequente fietsgebruikers zijn veel vaker in positieve zin te spreken over de fiets (95% van hen oordeelt positief) dan Nederlanders die er niet of nauwelijks gebruik van maken (van hen oordeelt 29% negatief).De fiets wordt vaak geassocieerd met lage kosten, op je zelf zijn en betrouwbare reistijden (je komt er altijd mee op tijd). Bij het fietsgebruik wordt men nauwelijks geconfronteerd met knelpunten. Als men al problemen ziet, gaat het vooral om slecht weer. Verder wordt het gedrag van medeweggebruikers wel eens als ergerlijk gekwalificeerd en is voor verplaatsingen in de vrije tijd de beschikbaarheid van voldoende stallingsmogelijkheden soms een knelpunt.
Openbaar vervoer: duur en langzaam, maar wel veiligOver het openbaar vervoer oordeelt 26% van de Nederlanders positief, 51% oordeelt negatief. Hoe vaker men van het openbaar vervoer gebruik maakt, des te positiever men hierover denkt. Van de Nederlanders die meerdere keren per week per openbaar vervoer reizen heeft 56% hier een positief beeld bij; 24% van de veelgebruikers oordeelt echter negatief. Van de Nederlanders die nauwelijks of nooit per openbaar vervoer reizen (71%) oordeelt 62% negatief.Het openbaar vervoer wordt vooral laag gewaardeerd op aspecten zoals de snelheid, de kosten en het gebrek aan flexibiliteit. Op veiligheid scoort het openbaar vervoer wel redelijk positief.
De resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op veldwerk dat in 2005 is uitgevoerd in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Rijkswaterstaat Adviesdienst Verkeer en Vervoer (RWS-AVV).
Beleving en beeldvorming van mobiliteit, Lucas Harms, Peter Jorritsma en Nelly Kalfs, Den Haag, Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, juli 2007, ISBN 97 8908 9020 031
De publicatie is te bestellen bij het KiM, via e-mail: kimpublicaties@minvenw.nl of kan worden gedownload via de website: www.kimnet.nl

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed