VVD


3-7-2007

Hiaten in migratiewetgeving zorgen voor mensonterende situaties

Frontex is het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de Europese buitengrenzen (ook als het gaat om de grote stromen van illegale migranten richting Europa). Tot nu toe is Frontex weinig effectief omdat de Europese lidstaten wel van alles en nog wat beloven, maar niet leveren.

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "Een restrictief migratiebeleid brengt belangrijke verantwoordelijkheden met zich mee t.a.v. de Europese buitengrenzen. De urgentie hiervan lijkt echter nog steeds niet tot de meeste lidstaten door te dringen. Ook Nederland laat het vooralsnog afweten."

Vorige week is de operatie NAUTILUS II van Frontex formeel van start gegaan. Frontex heeft slechts een coördinerende rol. Het succes van een operatie als deze hangt dan ook af van de inzet vanuit de lidstaten. Conform de toezeggingen van de lidstaten (CRATE: Centralised Record of Available Technical Equipment) zou Frontex de beschikking hebben over 21 vliegtuigen, 27 helikopters en 116 boten. Echter, dat zijn toezeggingen op papier!

Voor NAUTILUS II heeft Malta twee boten ter beschikking gesteld, Duitsland twee helikopters en Italië + Spanje houden het bij een symbolische aanwezigheid door middel van een
toezichtvliegtuig. Daadwerkelijke support op zee ontbreekt dus. Alle betrokkenen zijn het er over eens dat dit onvoldoende is om NAUTILUS II, een operatie waar iedereen maar met name Malta veel van verwacht, effectief te laten zijn.

Naast deze praktische problemen is er ook nog het juridische vraagstuk: wie redt de migranten in nood (ook als deze in de wateren van bijvoorbeeld Libië worden gesignaleerd, maar Libië zijn verantwoordelijkheid niet neemt) en wie draagt vervolgens zorg voor de (tijdelijke) opvang van de migranten die zijn gered? Hierover wordt morgen gesproken tijdens de publieke hoorzitting ´Tragedies of Migrants at Sea´.

De migratieproblematiek aan de Europese buitengrenzen bezorgt de Raad (ofwel de lidstaten) een permanente hoofdpijn. Toch blijft het tot nu toe alleen bij mooie woorden en voornemens. De lidstaten aan de EU buitengrenzen kampen intussen (en niet sinds gisteren) met grote problemen en zijn over het algemeen onvoldoende uitgerust om de grote toestromen het hoofd te bieden. Twee weken geleden bracht Jeanine Hennis-Plasschaert nog een bezoek aan Griekenland (Samos & Athene) alwaar de opvang van illegale migranten abominabel slecht is. Zie het verslag bijgaand.

Als u het seminar ´Tragedies of Migrants at Sea´ wilt bijwonen bent u van harte welkom op 3 juli vanaf 09:00 uur in zaal PHS 1A002 in het Europees Parlement.