Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
90 Vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen 3 juli 2007)


Leefbaar Utrecht heeft geconstateerd dat er vlak naast de Talmalaan (oostzijde) tenminste een achttal populieren is gekapt en dat er ogenschijnlijk voorbereidingen getroffen worden voor de kap van nog een groot aantal populieren. Weliswaar staan deze populieren op de gemeentelijke vellijst, maar daarop zijn ze gekoppeld aan de bouwactiviteiten op de Talmalaan. Voor zover de fractie van Leefbaar Utrecht bekend is, zal er voorlopig van bouwactiviteiten op de Talmalaan geen sprake zijn.

Het is overigens bekend dat de storm van onlangs heeft geleid tot een aantal loshangende takken, maar in de afgelopen jaren is dit al vele malen gebeurd en zijn voor de veiligheid dergelijke takken altijd met een hoogwerker verwijderd.

In totaal gaat het om 32 grote bomen, waarvan mens en dier nog tenminste een hele zomer plezier (hadden) kunnen hebben.

Dit leidt de fractie van Leefbaar Utrecht tot de volgende vragen:

1. Klopt het dat voor de bouwactiviteiten aan de Talmalaan nog geen bouwvergunning en zelfs door de provincie nog geen verklaring van geen bezwaar is afgegeven?
2. Is het College met ons van mening dat alvorens bouwvergunning en verklaring van geen bezwaar rond zijn van bouwactiviteiten nog geen sprake kan zijn?
3. Is het College zich ervan bewust dat de raad een motie heeft aangenomen die bedoelt is om voortijdige kap van bomen juist in dit soort gevallen tegen te gaan?
4. Wat heeft het College bewogen om in dit geval deze motie naast zich neer te leggen?
5. Is het College zich ervan bewust dat deze kap heeft plaatsgevonden in het broedseizoen, wat in strijd is met de Flora- en Faunawet?
6. Wil het College direct ingrijpen om een verdere kap van de overige populieren op de Talmalaan te stoppen tot dat er werkelijk sprake is van de aanvang van de bouwactiviteiten en voor zover de veiligheid dit eist slechts de (kruinen van de) bomen te dunnen?


---- --