SP Noord-Holland

Geen asfalt voor openbaar vervoer

03-07-2007 * Als groene partij is de SP in principe vóór maatregelen die het openbaar vervoer bevorderen en geen voorstander van maatregelen die het autoverkeer vergemakkelijken. In de provincie Noord-Holland doet zich de vreemde situatie voor dat gedeputeerde staten voorstellen aan provinciale staten ter besluitvorming voorleggen, waarin automaatregelen en OV-maatregelen gecombineerd worden in één pakket. Ook tijdens de afgelopen vergadering stond weer zo'n merkwaardig voorstel op de agenda van provinciale staten.

Hierbij ging het om het verstrekken van een lening, zodat voor ¤ 20 miljoen aan asfalt- en OV-projecten uitgevoerd kan worden. Gedeputeerde staten hebben de projecten niet van een inhoudelijke beschrijving voorzien. Hierdoor is niet duidelijk gemaakt waarom de voorgestelde projecten de moeite waard zijn om uitgevoerd te worden. Vier weken geleden heeft de SP gedeputeerde Mooij (VVD) hier al op gewezen, maar aanvullende informatie heeft de gedeputeerde niet geleverd. Misschien weet de gedeputeerde zich bij zijn voorstellen vooraf gesteund door de meerderheid van de collegepartijen, maar voor steun van de SP zal de gedeputeerde wel zijn best moeten doen om het belang van zijn voorstellen duidelijk te maken.

De SP heeft geprobeerd om het voorstel gesplitst in stemming te brengen. Dan hadden wij vóór de OV-projecten kunnen stemmen en tegen de asfaltprojecten. Maar voor dit idee kregen wij alleen steun van de Partij voor de Dieren en jammer genoeg niet van GroenLinks en de andere partijen. Harald Bos: "Door het gebrek aan steun voor ons voorstel om gesplitst over de voordracht te stemmen, waren wij helaas genoodzaakt tegen de hele voordracht te stemmen."

GroenLinks zal dit, net als tijdens de afgelopen verkiezingscampagne, wel weer "uitleggen" als dat de SP tegen OV-projecten stemt. Zo'n voorstelling van zaken is natuurlijk lariekoek. De SP wil alleen niet meedoen aan ruilhandel met de VVD, waarbij geld voor openbaar vervoer alleen mogelijk is als er óók geld aan asfalt wordt besteed. En dat wordt gelukkig zeer gewaardeerd door onze kiezers.

Zie ook:

* Dossier Openbaar Vervoer