Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 223 TR
Datum: 3 juli 2007

Dongeradeel kan aan het werk met landbouwstructuur

De gebiedscommissie Dongeradeel heeft van het college van Gedeputeerde Staten formele kaders en bevoegdheden gekregen om grond in Dongeradeel aan te kopen en te ruilen. De gebiedscommissie krijgt hiermee een instrument in handen voor de verbetering van de landbouwstructuur in het gebied. Daarmee kan zij het ruilproces in landbouwgronden en tegelijkertijd wensen van de streek in Dongeradeel op het gebied van natuur, water, recreatie en de leefbaarheid van het platteland in nauwe samenwerking met de streek realiseren.

Gedeputeerde Anita Andriesen heeft GS voorgesteld de gebiedscommissie dit instrument in handen te geven, op basis van een Aankoop Strategie Plan. In dit plan is aangegeven waaraan de aankoop van gronden moeten worden getoetst, die onder verantwoordelijkheid van de commissie worden uitgevoerd. Met de grondverwerving in Dongeradeel is de komende 3 jaar E 1.280.000 gemoeid voor tijdelijke financiering van grond, die later weer aan agrariërs wordt doorverkocht, en voor bedrijfsverplaatsingen.

De gebiedscommissie is sinds 1 januari verantwoordelijk voor de uitvoering van het integrale gebiedsontwikelingsproject Dongeradeel. Ondertussen heeft de gebiedscommissie een grondcommissie benoemd die verantwoordelijk is voor de deelprojecten waarbij grondtransacties een rol spelen. Verder is er een coördinator voor het kavelruilen aangesteld om samen met de belanghebbenden in het gebied in goed overleg met de gebiedscommissie projecten klaar te maken voor uitvoering. De gebiedcommissie heeft inmiddels een kleine twintig aanvragen voor onder andere kavelruil en/of bedrijfsvergroting, ontsluiting van percelen en verbetering van de waterhuishouding. De komende maanden verwacht de commissie de eerste grondtransacties af te ronden. Ook is er een groot aantal ideeën voor projecten buiten de agrarische sector ingediend.


---- --