Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 225 MtW
Datum: 3 juli 2007

Zakgeld-project kansarme jongeren in heel Fryslân

Help kansarme jongeren aan een bijbaantje en je zult zien dat hun leven meer toekomst krijgt. Dat is de kern van het zakgeld-project, dat na een eerste succes in de gemeente Leeuwarden nu openstaat voor de andere Friese gemeenten. De provincie Fryslân steunt deze verbreding met E 70.000.

Het zakgeld-project richt zich op kansarme jongeren uit achterstandswijken. Doordat deze jongeren in een omgeving wonen waarin werkloosheid veel voorkomt, ontberen zij een goede ingang bij bedrijven om aan een betaald bijbaantje te komen. In het zakgeld-project worden deze jongeren aan zo'n bijbaantje geholpen. Dit geeft hen structuur, een nuttige tijdsbesteding en inkomen, waardoor de kans afneemt dat zij overlastgevend gedrag gaan veroorzaken.

Binnen het zakgeldproject wordt samengewerkt met diverse stichtingen en organisaties op het terrein van jongerenwerk en arbeidsmarkt in de betreffende gemeente. Ook de directe omgeving van de jongeren, zoals ouders en scholen, worden erbij betrokken.

Het zakgeld-project heeft in de gemeente Leeuwarden 60 bijbanen en 15 vaste banen opgeleverd. Reden voor de organiserende stichting Jessour om te inventariseren of het project ook kans van slagen heeft in andere gemeenten in Fryslân. Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten deze uitbreiding financieel te ondersteunen en gemeenten een startsubsidie te verlenen als zij de mogelijkheden van dit project willen verkennen.

De provincie Fryslân wil het uitwisselen van goede voorbeeldprojecten bevorderen. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat het zakgeldproject zo'n goed voorbeeldproject is. Werkgevers hebben er ook waardering voor. Werkgeversorganisatie VNO-NCW beloonde project onlangs met E 20.000 uit het 'Fonds 100 jaar VNO-NCW'
.
De provincie Fryslân biedt de doelgroep zelf ook bijbaantjes aan. Twee jongeren zijn al aan het werk binnen de provinciale organisatie. Voor drie andere jongeren wordt op dit moment gekeken bij welke afdelingen zij aan de slag kunnen.

---- --