Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 226 TR
Datum: 3 juli 2007

Streekplan Fryslân in uitvoering
Fryslân, op afstand de mooiste provincie

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de uitvoeringsagenda voor het streekplan Fryslân 2007 voor de periode 2007-2010. Op de uitvoeringsagenda van het Friese streekplan staan drie speerpunten: ruimtelijke kwaliteit, Fryslân woonprovincie en gebiedsontwikkelingsprojecten. Hiermee wil de provincie de ruimtelijke kwaliteit van Fryslân verbeteren, inzetten op sterke steden en een vitaal platteland met behoud en verbetering van de kernkwaliteiten van het landelijk gebied. Gedeputeerde Anita Andriesen: 'We kunnen nu met z'n allen echt aan de slag met de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit voor een sterk en tegelijkertijd mooi Fryslân.'

Bij het programma ruimtelijke kwaliteit ligt het accent van de provinciale inzet bij het ontwikkelen van fysieke projecten. Voorbeelden zijn: regelingen voor het opknappen van karakteristieke boerderijen en herstructurering en een betere landschappelijke inpassing van bedrijventerreinen. Ook wil de provincie een 'werkatelier ruimtelijke kwaliteit' oprichten voor kennisuitwisseling en advisering over ruimtelijke kwaliteit. De provincie wil hiermee, zeker in de beginfase, investeren in processen om ook voor de langere termijn structurele resultaten te boeken. Zoals afgesproken in het coalitieakkoord zal er bovendien onderzoek worden gedaan naar alle projecten voor wonen en werken die in de pijplijn van bestemmingsplan procedures zitten, dit in relatie tot de reële vraag naar wonen en werken.

Programma Fryslân woonprovincie

Met Fryslân woonprovincie wordt ingezet op een evenwichtige en gevarieerde woningvoorraad voor de eigen bevolking denk daarbij aan starters en senioren, maar ook op levensloopbestendig en energiezuinig wonen. Daarnaast richt dit programma zich op het ontwikkelen van proefprojecten voor landelijk wonen. Daarmee wil de provincie kijken welke mogelijkheden er zijn om meer mensen uit andere provincies naar Fryslân te laten verhuizen.

Gebiedsontwikkelingsprojecten

Bij gebiedsontwikkelingsprojecten wordt ingespeeld op de kwaliteiten en mogelijkheden die zich in een bepaald gebied voordoen. Via een integrale aanpak wordt in samenwerking met betrokkenen in de streek en op basis van maatwerk per gebied gestreefd naar totaaloplossingen voor een gebied, waarbij win-win situaties kunnen ontstaan. De provincie werkt op dit moment al 'gebiedsgericht' aan bijvoorbeeld de ontwikkeling van Leeuwarden Zuidwest en Dongeradeel, deze werkwijze wordt de komende periode geïntensiveerd.

De uitvoeringsagenda loopt tot en met 2010. Voor 2007 is voor de uitvoering van het streekplan al E1 miljoen beschikbaar. Voor 2008 stellen GS voor om E 2,5 miljoen beschikbaar te stellen.

---- --