Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 227 TR
Datum: 3 juli 2007

Provincie gaat grondbeleid ontwikkelen

De provincie Fryslân gaat zich actiever op de grondmarkt begeven. Dit blijkt uit de notitie nieuw Grondbeleid die het college van Gedeputeerde Staten deze week heeft vastgesteld. De provincie wil meer ontwikkelingsgericht gaan werken bij stedelijke en landelijke gebiedsontwikkeling. Door tijdige aankoop, het beheren en verkopen van gronden kunnen de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen op efficiënte wijze worden gerealiseerd. Deze manier van werken komt mede voort uit het provinciale streekplan. In de begroting 2008 wordt hiervoor eenmalig een bedrag van E 1.000.000,- opgenomen en eenmalig E 175.000,- uit het streekplanbudget . De notitie Grondbeleid wordt ter besluitvorming aan Provinciale Staten voorgelegd.

Grondverwerving speelt bij meerdere beleidsterreinen een rol, zoals de ontwikkeling van de Ecologische Hoofdstructuur, landinrichting, water, infrastructuur en wonen. Bij integrale gebiedsontwikkeling worden al deze zaken samenhang opgepakt. Overheden, particulieren en andere betrokkenen werken daarbij samen om de totale gebiedskwaliteit te verhogen. Gebiedsontwikkeling kan mogelijkheden bieden om moeilijk financierbare ontwikkelingen tot stand te brengen in combinatie met ontwikkelingen waar een waardestijging van grond plaatsvindt. Een gebied voor nieuwe woningbouw, kan bijvoorbeeld middelen opleveren voor ontwikkeling van natuur.

De actieve, uitvoeringsgerichte rol van de provincie sluit aan bij de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening (WRO). Deze wet biedt provincies en gemeenten extra mogelijkheden voor het realiseren van beleid. Het Rijk wil nog meer op hoofdlijnen gaan besturen en geeft de provincies een sterkere regisserende rol. Door een eigen grondpositie krijgt de provincie een instrument voor de versterking van de uitvoering van het provinciale ruimtelijke beleid en ter ondersteuning van gemeentelijk beleid. De provincie gaat de Dienst Landelijk Gebied (DLG) betrekken bij de uitvoering van grondbeleid. Dit jaar wordt al een begin worden gemaakt met de invulling van grondbeleid door het ontwikkelen van instrumenten en scholing.

---- --