Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 220
Datum: 3 juli 2007

Aantal overnachtingen in Fryslân stijgt met 2%

Verder herstel toeristische sector in 2006

Het herstel van de toeristische sector zet zich in 2006 verder door in Fryslân. De werkgelegenheid in de sector is gegroeid, er was sprake van een toename van het aantal bezoekers bij toeristische dagattracties en het aantal overnachtingen steeg ten opzichte van 2005. Toeristen en recreanten besteedden in 2006 ruim E 1,9 miljard in Noord Nederland. Het meeste werd besteed in Fryslân, namelijk E 854 miljoen, tegenover E 485 miljoen in Groningen en E 579 miljoen in Drenthe. Dat blijkt uit het rapport Toerisme in Cijfers", dat in opdracht van de drie noordelijke provincies is opgesteld door het Instituut voor Service Management (ISM) te Leeuwarden.

In Fryslân wordt relatief het meest besteed door verblijftoeristen, terwijl Groningen relatief meer inkomsten uit dagtoerisme krijgt en Drenthe heet meest het gemiddelde Noord Nederlandse beeld benadert.

Het aantal overnachtingen in Fryslân steeg van 10.950000 miljoen in 2005 naar 11.176000 miljoen in 2006. Een stijging van 2%. Dit positieve beeld komt overeen met de onlangs gepresenteerde CBS-cijfers*) over 2006. Daaruit blijkt bovendien dat de stijging van het aantal toeristische overnachtingen in Noord-Nederland groter is dan in de rest van Nederland. Volgens het Toerdata-rapport doet de stijging van het aantal overnachtingen zich sectorbreed voor. Op logies en ontbijtadressen steeg het aantal overnachtingen met 15,7% (van 72.000 naar 84.000), terwijl in Groningen en Drenthe het aantal overnachtingen in deze verblijfscategorie daalde. Ook op campings nam het aantal overnachtingen in Fryslân ten opzichte van 2005 toe (met 3,6%). Dat geldt ook voor Groningen (5,6%), terwijl in Drenthe een forse daling te zien was in het aantal overnachtingen (-7,3%) Alleen in de categorie botenverhuur (kajuitmotor en kajuitzeilboten) deed zich opnieuw een daling voor in het aantal overnachtingen . Er is echter wel sprake van een kentering. In 2006 daalde het aantal overnachtingen met 2,3%, terwijl dat in 2005 nog 6% was. De daling in de bootverhuur komt door het het minder aantal verhuurde kajuitzeilboten in het Friese IJsselmeerkustgebied. Ook is het aantal open verhuurzeilboten in Fryslân ten opzichte van 2005 met ruim 3.3 % afgenomen.

Werkgelegenheid
De werkgelegenheid in de Friese toeristische sector is in 2006 met 0,3% toegenomen, waarmee de dalende lijn in 2005 (-1,8%) weer in positieve richting is omgebogen. Bij de toeristische dagattracties in Fryslân was opnieuw sprake van een toename van het aantal bezoekers (1%). In Groningen en Drenthe werd een afname van bezoekers geregistreerd (resp. -15 en -3,6%).

*) Toelichting voor de redactie: In tegenstelling tot Toerdata Noord laat het CBS, voor zover het toeristische overnachtingen betreft, 45% van de markt buiten beschouwing. Verder rapporteert het CBS in het 4e kwartaal van een onderzoeksjaar de cijfers van eerste 3 kwartalen en schat daarbij de resultaten over het 4e kwartaal in op basis van cijfers van het voorgaande jaar. Buiten waarneming van het CBS blijven de hele watersportsector, de vaste standplaatsen op campings, logies en ontbijt en de tweede recreatiewoningen. Het Toerdata-onderzoek is completer en brengt het gehele toeristische veld in het Noorden over een heel jaar in beeld. Nagenoeg 65% van de aangeschreven noordelijke bedrijven (vrijwel alle ondernemers in de sector) heeft op de onderzoeksvragen van Toerdata gereageerd. Publicatie van de Toerdatacijfers vindt evenwel plaats in het jaar volgend op het onderzoeksjaar.

---- --