Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen VVD-fractie inzake de Pardonregeling.

Op 3 juli antwoordde dit College op schriftelijke vragen van de SP dat volgens dit College in het bestuursakkoord tussen de VNG en Albayrak geen rol is weggelegd voor de gemeente Utrecht. Daarom past volgens dit College tegemoetkomen aan het verzoek van Albayrak om lijsten aan te leveren van illegalen niet in de bestuurlijke afspraken om tot een goede uitvoering van de regeling te komen.

Mensen die zich illegaal in Nederland bevinden, worden volgens de wet niet geacht hier te zijn. Het mag van iedere gemeente, dus ook van Utrecht, niet alleen verwacht maar ook geëist worden dat ze zich aan de wet houden. Gemeenten behoren daarom alles in het werk te stellen om illegaliteit tegen te gaan en deze mensen naar hun land van herkomst te laten terugkeren.

Staatssecretaris Albayrak heeft bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer aangegeven dat er bij het tot stand komen van het bestuursakkoord, waar ook Utrecht nauw bij betrokken was, vanuit de gemeenten de wens is geuit tot een effectief uitzetbeleid te komen. Ook gaf de staatssecretaris aan dat zij de pardonregeling genereus heeft opgezet omdat deze gepaard moet gaan met een strikt uitzetbeleid.

Als de gemeente dan de voorwaarde voor een goed uitzetbeleid, namelijk het aanleveren van gegevens over illegalen, doorkruist, dan negeert ze niet alleen de wet, maar ook het voornemen dat de staatssecretaris over het uitzetbeleid heeft uigesproken.

De VVD is van mening dat we er zorg voor moeten dragen dat deze mensen terug kunnen keren naar hun land van herkomst. Als deze mensen hier blijven, dan zullen zij in een inhumane situatie terecht komen. Deze mensen de mogelijkheid bieden om terug te keren, is sociaal beleid. Ze hier vasthouden is dus niet alleen illegaal, maar ook asociaal.

Daarom heeft de VVD de volgende vragen:

1. Is het College het met de VVD eens dat een wethouder en een burgemeester zich aan de wet dient te houden en deze ook mede dient te handhaven? Waarom valt volgens u de vreemdelingenwet daar niet onder?
2. De gemeente Utrecht is betrokken geweest bij het tot stand komen van het bestuursakkoord. Ook heeft de gemeente dit akkoord ondertekend. Hoe rijmt de bovenstaande wens van de burgemeesters om tot een effectief uitzetbeleid te komen met het huidige standpunt van dit College?
3. Is het College met de VVD eens dat effectief uitzetbeleid onlosmakelijk verbonden is met een pardonregeling? Deelt het College de vrees van de VVD dat indien er geen effectief uitzetbeleid wordt gevoerd over een aantal jaren wederom een discussie zal worden gevoerd over een pardonregeling, ook in deze gemeente?
4. Als het College niet bereid is mee te werken, op welke wijze dient het Rijk dan tot een effectief uitzetbeleid te komen?
5. Wat zijn de financiële gevolgen voor de gemeente Utrecht wanneer de burgemeester zich niet aan de voorwaarden van het onderhandelingsakkoord houdt?


---- --